Netanjahu kiakadt az ENSZ-re, Trumpban bízik: Izrael nem hajlandó leállni a telepbővítésekkel

Netanjahu kiakadt az ENSZ-re, Trumpban bízik: Izrael nem hajlandó leállni a telepbővítésekkel

Élesen bírálta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának a palesztin területeken folyatott izraeli telepbővítések leállítását követelő előző napi határozatát, és közölte, azon munkálkodik, hogy a döntést visszavonják.

“Ez a határozat részrehajló és szégyenteljes. Időre lesz szükségünk, de ezt a döntést vissza fogják vonni” – jelentette ki Netanjahu az egyik izraeli televíziós csatornának nyilatkozva.

A politikus elmondta: utasította a külügyminisztériumot, hogy egy hónapon belül vizsgálja felül Izrael és az ENSZ kapcsolatait, köztük az ENSZ szakosított szervezeteinek izraeli finanszírozását és a világszervezet képviselőinek izraeli jelenlétét is. Netanhaju már utasítást is adott 30 millió sékel (2,3 milliárd forint) értékű támogatás befagyasztására. A pénzt a korábbi tervek szerint öt olyan ENSZ-szervezet kapta volna, amelyek Netanjahu mostani nyilatkozata szerint “különlegesen ellenségesek Izraellel szemben”.

Az izraeli kormányfő nem nevezte meg e szervezeteket, és nem árult el egyéb részleteket sem.

Hírdetés

Netanjahu élesen bírálta – a tisztségéből január végén távozó – Barack Obama demokrata párti amerikai elnököt is, és közölte, már alig várja, hogy együttműködhessen “barátjával”, Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel. Netanjahu és az Obama-kormányzat viszonya régóta feszült.

“Az Obama-kormányzat szégyenteljes Izrael-ellenes csapdát állított az ENSZ-ben” – hangoztatta az izraeli miniszterelnök, aki a Háárec című izraeli napilap szerint lemondta az ukrán kormányfő jövő heti látogatását, mivel a BT-ben Ukrajna is a határozat mellett szavazott.

A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy “azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentum szerint az izraeli telepestevékenységnek “nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”. 

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »