Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az MTI beszámolója alapján a kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

"Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként"

– magyarázta Netanjahu.

"Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot"

– tette hozzá a miniszterelnök.

Hírdetés

Ismert, a Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerűen többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak.

Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.

"Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása"

– fogalmazott Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.

A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából 7000 ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után. MTI/AP/Evan Vucci)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »