Netanjahu ezúttal az ENSZ-t is bírálta

Az iráni nukleáris megállapodás nem a békét, hanem a szankciók eltörlése és a Teheránhoz befolyó dollár milliárdok miatt a háborút teszi valószínűbbé – jelentette ki az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön. Kijelentette, hogy a palesztin elnök előző napi bejelentése ellenére kész azonnal és feltétel nélkül tárgyalásokat kezdeni a Palesztin Hatósággal.

A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a Teheránnal szemben bevezetett szankciók megszüntetése után „a pórázát és szájkosarát vesztett Irán zsákmány után indul majd”.

Leszögezte: Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán – mint fogalmazott – betörjön, belopakodjon vagy besétáljon a nukleáris fegyverklubba. Szavai szerint nincs nagyobb fenyegetés a világ számára mint az, amikor „a radikális iszlám a nukleáris fegyverekkel párosul”, a Teheránnal megkötött megállapodást pedig e „szentségtelen frigy házassági anyakönyvi kivonatának” nevezte.

Húsz másodperc csend

„Irán  népem elpusztítását ígéri, és az erre való nemzetközi válasz fülsiketítő csend volt” – mondta a zsidó állam miniszterelnöke és a nyomaték kedvéért mintegy 20 másodpercen át hallgatott a világszervezet Közgyűlésének szónoki emelvényén.

Hírdetés

Leszögezte, hogy hazája „a világ egyetlen erejének sem engedi meg, hogy a jövőjét veszélyeztesse”. Az iráni vezetőknek azt üzente, hogy az Izrael elpusztítására vonatkozó terveik kudarcot fognak vallani, az ENSZ-nek pedig azt, hogy fogadjanak el bármilyen határozatokat is a világszervezetben, „Izrael mindent megtesz majd, ami szükséges, hogy megvédje államát és népét”.

Kijelentette, hogy országa a fanatizmussal és a barbársággal a frontvonalban harcolva az ENSZ-et védelmezi és arra kérte a világszervezetet, hogy álljon ki Izrael mellett.

Netanjahu szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet és az Irán jelentette közös fenyegetettség közelebb hozza egymáshoz Izraelt és arab szomszédjait.

Tárgyalna a Palesztin Hatósággal

Kijelentette, hogy kész azonnal és feltétel nélkül tárgyalásokat kezdeni a Palesztin Hatósággal, de – utalva a palesztin elnök szerdai közgyűlésbeli beszédére, miszerint nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1993-ban oslói megállapodást – felhívta a figyelmet, hogy Mahmúd Abbász nem hajlandó erre. Állítása szerint  ő maga továbbra is elkötelezettje a két állam egymás melletti létezésére épülő rendezésnek.

Az izraeli vezető leszögezte, hogy továbbra is az Egyesült Államokkal való szövetség Izrael legfontosabb partneri kapcsolata, a Barack Obama elnök és a közte az iráni nukleáris alku miatt kialakult nézeteltérést „családon belüli vitaként” jellemezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »