Nesze neked, emancipáció! A nők lassan már az italozásban is utolérik a férfiakat

Nesze neked, emancipáció! A nők lassan már az italozásban is utolérik a férfiakat

Egyre gyakoribb jelenség manapság, hogy részeg, ittas nőt látunk az utcán a szórakozóhelyeken. Főleg a fiatalabb korosztályhoz tartozók emelgetik sűrűn a poharat, de meglett és komoly hivatást űző nők is gyakran lerészegednek. Sokuk zugivó, tehát egymagában, munka után „nyomja be” azt az alkoholmennyiséget – pálinka vagy bor formájában –, ami segít elviselhetőbbé tenni az életet. Miközben az alkohol sokkal hamarabb megárt a nőknek, mint a férfiaknak.

Az Általános Egészségbiztosító szerint bár az alkoholizmus még mindig inkább a férfiakra jellemző, a nők egyre inkább behozzák lemaradásukat e téren is.

A legtöbb rendszeresen ivó, alkoholfüggő a 41-60 éves korosztályból kerül ki.

A biztosító kliensei közül több mint 30 ezren szorulnak terápiára, hogy megszabaduljanak függőségüktől. Tavaly nem emelkedett a betegek száma, de az nagyrészt a járványnak tudható be, az emberek orvoshoz való eljutása nehezített volt.

Maga a járvány is generátora volt az alkoholfüggőség kialakulásának sokaknál.

Hasonló trendről számol be a többi biztosító is, mintha stagnálna az alkoholbetegek száma, de ezen belül növekszik az iszákos nők aránya. Az adatokból úgy tűnik, az életközépi válság is jelentős szerepet játszhat abban, hogy sokan az alkohol rabjává válnak.

Félő, hogy ezek a statisztikák hamarosan ugrásszerű emelkedést mutatnak, hiszen nagyon sokan, akik végre maguknak is beismerik, hogy ital nélkül már képtelenek a „működésre”, éppen ezekben a hónapokban keresik fel a szakembereket.

Sokan azok közül, akik már régóta nem ittak, a járvány és bezártság vagy éppen a home office idején ismét rákaptak az alkoholra, figyelmeztet Ľubomír Okruhlica, a Drogfüggőséget Gyógyító Központ vezetője. Hangsúlyozza azt is, hogy a kezeletlen függőség következményei a lelki problémák és egy sor testi tünet, betegség. Szlovákia egyébként is élen jár az alkoholfogyasztásban, tulajdonképpen csak azt tolerálják nálunk, ha valaki egészségi okok miatt nem iszik.

A covid miatt az esti kocsmai sörözések, baráti borozások átkerültek az otthonokba. De az elfogyasztott italmennyiség nem változott. Sőt inkább még nőtt. Sokan éppen az alkohollal próbálták oldani azt a stresszt, a feszültséget, amit a járvány és a bezártság kiváltott bennük.

Hírdetés

Szinte minden országban nőtt az alkoholfogyasztás. Az USA-ban leginkább az interneten keresztül rendelték a szeszt.

Hihetetlen, de  234 százalékkal nőtt az eladás! Még elszomorítóbb ebben az, hogy a megrendelők zöme kisgyermekes szülő, illetve magas jövedelmű ember volt.

Az alkoholra való rászokás, illetve annak nagyobb mértékben való fogyasztása Ausztráliából, Belgiumból, Nagy-Britanniából és az USA-ból hozzánk is begyűrűzött.

A súlyos alkoholmérgezéssel kórházba kerülő nők száma nagyjából megegyezik a férfiakéval, írta le a cseppet sem kedvező helyzetet Milan Kulkovský, a vágbesztercei kórház belgyógyász főorvosa. Hozzátéve azt is, hogy gyakorlatilag állandóan van legalább egy májcirrózisos női betegük az osztályon, és egyre csak szaporodik a nagyban ivó nők száma.

Konkrétan leírja, hogy az utolsó szolgálatában egy olyan nőt látott el, aki egy héten belül másodszor került alkoholmérgezéssel a kórházba, mindkét esetben 4 ezrelék feletti alkoholszintet mértek nála. A két kórházba kerülés között mindössze három nap telt el!

A bút felejtető üveg után egyre többen nyúlnak Szlovákiában is, a súlyos állapotban kórházba kerülő emberek száma növekszik a pandémia óta. Mintha egy újabb járvány, az alkoholizmus járványa lenne kialakulóban…

Az egészségügyi ellátást nyújtó intézmény ráadásul köteles jelenteni az egészségbiztosítónak, ha ittas vagy tiltott szer hatása alatt álló embert lát el. A biztosítónak pedig jogában áll, hogy a pácienstől visszakérje kezelése költségeit, ami sokszor nem kevésre rúg, néhány tíz eurótól akár néhány százezer euróig is terjedhet.

Az alkoholizmus betegség, gyógyítani kell, de ez sokkal keményebb dió, mint egy sima nyavalya esetében. Az elvonókúrákra sem lehet egyik napról a másikra bejutni, hosszú a várólista. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sokszor maguk az érintettek azok, akik nem követik az orvos utasításait.

Az is benne van a pakliban, hogy akik a pandémia alatt kaptak rá az italra, azok közül sokan annak elmúltával leteszik a poharat. Ám a komoly függőséget egyedül csak ritkán sikerül legyőzni.

Aki nő létére már üvegből issza a pálinkát, mert annyira kilátástalannak érzi az életet, miközben családja, gyermekei vannak, annak vajon ki fog segíteni?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »