Népszavazást tartanak ma Szlovákiában – HÍRFOLYAM

Népszavazást tartanak ma Szlovákiában – HÍRFOLYAM

Népszavazást rendeznek ma Szlovákiában, sorrendben a kilencediket. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban egy helyen megtalálja a legfontosabb híreket, legérdekesebb statisztikákat és régiók referendummal kapcsolatos történéseit. 

8:20 Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen a választópolgárok többségének (50% plusz egy szavazat) részt kell vennie az eseményen. Ez a legfrissebb népszámlálási adatok szerint nagyjából 2,25 millió választópolgárt jelent.

Hírdetés

8:16 Lássuk a technikai részleteket! A voksoláshoz érvényes személyi igazolványra van szükség, a népszavazással kapcsolatban felmerülő kérdésekről a 02/48592317-es és a 02/48592312-es telefonszámon kérhet tájékoztatást a lakosság a belügyminisztériumtól. Egy szavazólapot kap a választó, melyen a népszavazásra bocsátott kérdés szerepel. Az „igen”, vagy a „nem” választ kell megjelölni. Csak az egyik lehetőség jelölhető meg, különben érvénytelen lesz a szavazat. Választói igazolvánnyal bármelyik szavazóhelyiségben lehet szavazni, ha annak kiadását előre elintézte a választó. Aki egészségi okokból nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet attól a szavazóbizottságtól, amelyik szavazókörzetbe tartozik. A COVID-19 miatt karanténban levők is szavazhatnak, ha előre bejelentették ezt az igényüket. A szavazólapot a kitöltése után borítékba kell tenni, majd az urnába dobni. Aki nem megfelelően tölti ki a szavazólapot, újat kérhet a választási bizottságtól, az elsőt pedig az elrontott szavazólapokra kijelölt dobozba kell. (TASR)

8:12 A népszavazás reggel hétkor indult, a szavazóhelyiségek este tízig tartanak nyitva. A választópolgárok addig adhatják le igen vagy nem szavazatukat arról a kérdésről: 

Akarja-e Ön, hogy az alkotmány módosítása után a választási ciklus a szlovák törvényhozás határozatával, vagy egy népszavazással lerövidíthető legyen”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »