Népjóléti Bizottság: Nem támogatja a fideszes többség a sajátos nevelési igényű gyermekeket

Népjóléti Bizottság: Nem támogatja a fideszes többség a sajátos nevelési igényű gyermekeket

Z. Kárpát Dániel, a Parlament Népjóléti Bizottsága előtt ismertette – immár negyedszerre – előterjesztését amely az utazási költségtérítési támogatásának emelését célozza a sajátos nevelési igényű gyermekek részére. A jobbikos képviselő jelezte, az érintett családok a válság nyomán most halmozott problémákkal is szembesülnek.

Egyrészt a magas üzemanyagárak, másrészt szembesülnek a büntető adónak számító 27 százalékos áfával.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, ezek a családok már augusztusban számítottak a többlet forrásra, de a testület akkor azt kérte, fogalmazza át a javaslatát, amit a képviselő meg is tett és a bizottság előtt közölte a változtatásokat.

Most önökön a sor, hogy tartsák a szavukat!

Z. Kárpát Dániel Jobbik
Béli Balázs

Hírdetés

A Jobbik alelnöke hangsúlyozta, nyár óta jelentős mértékben nőtt az infláció is ezért fontos lenne, ha még idén tárgyalhatná az országgyűlés a javaslatát. Z. Kárpát Dániel szerint az utazási költségtérítésnek nem lenne akkora költségvetési vonzata, ami befolyásolhatná a büdzsét.

Nézzenek magukba! Ez a néhány milliárd amiről most beszélünk a költségvetés főösszegéhez képest, eltörpül, ezért vizsgálják meg, hogy mennyi „talált pénz” van a költségvetésben

– zárta előterjesztését Z. Kárpát Dániel.

Úgy tűnik azonban a kormányoldal nem talált forrást a sajátos nevelési igényű gyermekek számára, mert a fideszes többség most ugyan nem szavazta le a javaslatot, de a kormánypárti tartózkodás miatt a Népjóléti Bizottság végül most sem vette tárgysorozatba a jobbikos előterjesztést.

Érdekesség, hogy a szavazás során Nacsa Lőrinc, a bizottság fideszes alelnöke tartózkodott, de Nacsa képviselő Kovács Sándor helyett is szavazott mégpedig igennel amire később nem tudott kielegítő választ adni. 

Egészen elképesztő, hogy nem mertek nemmel szavazni, hanem egy ilyen „taktikai tartózkodással” ellehetetlenítették azt, amit egyébként ők maguk megígértek. Minden érintettel szemben sértés ami ma itt történt! Nem lehet költségvetési szempontokkal takarózni, mert kevesebb pénz kell a családok támogatására, mint amennyit a legutóbbi plakátkampányra fordítottak

– mondta a Jobbik alelnöke.

A szakmai csomagot előkészítő László Ágnes ceglédi önkormányzati képviselő is sajátos nevelési igényú gyereket nevel.

Ezek a képviselő urak és hölgyek, aki most döntést hoztak a fogyatékkal élő, illetve autista gyerekekről egy „narancssárga tükrön” át látják a világot és valójában nem tudják, hogy miről döntöttek. Havi szinten több tízezer forintba kerül a családoknak az autizmussal élő  gyerekeket a speciális intézménybe járatni

– közölte László Ágnes.

Z. Kárpát Dániel másik előterjesztése a családi pótlék úgynevezett Családi kártyán történő folyósításáról szólt. A Jobbik képviselője szerint nem a családi pótlék összegét kellene korlátozni, hanem a hozzáférést, mert a kézpénzes folyósítás során előfordulhat, hogy a pénzt egészen más célokra költik el ezért a Szép kártyához hasonlóan olyan kártyás utalást javasolt, amely kizárólag a családi pótlék célzott felhasználásra lenne alkalmas.

A különféle szenvedélybetegségek, mint például a szerencsejáték függők bármiféle származással, vagy szociális háttérrel összefügg? Megegyezhetünk abban, hogy nem. Minden társadalmi csoportban van olyan, aki sokszor a saját családja finanszírozása helyett a félkarú rablót választja

– hívta fel a figyelmet a Z. Kárpát Dániel.

A bizottság nem támogatta a javaslat tárgysorozatba vételét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »