Népesedéspolitikai vitát kezdeményez a Mi Hazánk

Vitára hívja Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese arról, miként kellene kezelni az ország – szerinte tragikus és fenntarthatatlan – demográfiai helyzetét.

Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a politikus elmondta: demográfiai szempontból 2022 volt Magyarország negyedik legrosszabb esztendeje 1900 óta; a korábbi egy évtizedben 126 és 132 ezer közöttivel szemben közel 136 ezren haltak meg, míg a születések száma a második legalacsonyabb volt azóta, hogy statisztikák készülnek e témában.

Teljesen világosan látszik, hogy radikális beavatkozásra van szükség mind a családpolitikában, mind az egészségpolitikában – fogalmazott Dúró Dóra, aki a munkához kötött családtámogatások inflációkövetővé tételét, a gyermekfelügyelet hatékony támogatását, a szülészetek fejlesztését, e téren a szabad orvosválasztás visszaállítását, a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának minimálisra csökkentését sürgette.

Hírdetés

Javasolta azt is, hogy a kormányzat kezelje átfogó stratégiával, a mostaninál hatékonyabban a legfőbb elkerülhető haláloknak számító elhízás, alkoholfogyasztás és dohányzás és mozgásszegény életmód témáját.

Dúró Dóra arról beszélt: 2012 óta először tavaly csökkent a hazai termékenységi ráta. Az 1,59-ről 1,52-ra esett értéket azért nevezte különösen súlyosnak a politikus, mert Orbán Viktor korábban a 2,1-es mutató 2030-as elérését nevezte célnak.

Ahhoz, hogy a tízmilliós lélektani határt újra elérje a magyarság, 2030-ban nem 2,1-nek, hanem négynek kellene lennie ennek az arányszámnak – tette hozzá a Mi Hazánk politikusa.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »