Neolitikus sziklarajzokra bukkantak Franciaország délkeleti részén

Neolitikus sziklarajzokra bukkantak Franciaország délkeleti részén

Százhúsz neolitikus sziklarajzra bukkantak Franciaország délkeleti részén – közölte Claude Salicis, a helyi régészeti intézet igazgatója.

Az alkotások harcosokat és csatajeleneteket, zűrzavart vagy temetést ábrázolnak, és négyezer évvel ezelőtt, a korai bronzkorban keletkeztek – részletezte Salicis. A Csodák völgyében található több ezer sziklavésettől mintegy húsz kilométerre fekvő valdeblore-i lelőhely „a régió egyik legnagyobb felfedezése, mert eddig csak két ezekhez hasonló festményt azonosítottak a megyében” – hangsúlyozta az igazgató.

Hírdetés

A rajzok datálása és hitelesítése a felhasznált pigmentek elemzésével zajlott. Az alkotásokra két helyi cselgáncsozó bukkant rá 2022 nyarán. „A fiammal rendszeresen járjuk ezeket a hegyeket, és már sokszor elmentünk a sziklák mellett anélkül, hogy észrevettük volna a festményeket” – vallotta be a 64 éves Marcel Pietri, a monacói dzsúdószövetség egyik vezető tisztségviselője.

„Egy nyári napon a fiam úgy döntött, hogy drónfelvételt készít a szikláról, és ekkor figyeltünk fel az első, majd a többi rajzra” – tette hozzá Pietri, aki rajong a történelemért és a régészetért. Az alkotások egy mászók által is használt szikla üregeiben találhatók. Salicis elmondta, hogy a következő feladat a festmények osztályozása, amely lehetővé teszi megóvásukat.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »