Nemzetközi repülőnapon mutatja be újdonságait a honvédség

Nemzetközi repülőnapon mutatja be újdonságait a honvédség

A Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották szerdán Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a bemutató után elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó „regionális különleges műveleti komponens parancsnokság” elérje a kezdeti műveleti képességet. Ennek a parancsnokságnak 2024-re a teljes műveleti készenlétet el kell érnie, ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani – tette hozzá.

A regionális különleges műveleti komponens parancsnokság Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel, onnan vezeti majd a műveleteket. A végrehajtásban a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállalnak.

A gyakorlaton magyar katonák mellett a partnerországok – Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – katonái több országban hajtanak végre feladatokat – mondta. Továbbá két „szponzorország” is közreműködik: Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és végrehajtóállománnyal is részt vesz.

Hírdetés

A parancsnok szólt arról is, hogy a gyakorlatot három ország – Magyarország, Szlovákia és Horvátország – területén tartják. A feladatok szinkronizálása, vezetése lesz a magyar parancsnokság feladata – tette hozzá. A gyakorlatban több mint 800 katona, több mint 14 – forgó- és merevszárnyas – repülőeszköz, a dandár egyéb technikai eszközei, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt.

Magyarországon a magyarok mellett az amerikai haditengerészet különleges műveleti katonái, valamint a szárazföldi erők katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtanak végre feladatokat az ország több pontján.

Korom Ferenc bejelentette: augusztus 28-án és 29-én egy nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató során bemutatják nem csak a már beérkezett új technikai eszközöket, hanem a szerződéssel lekötött és már aláírt szerződéseknek megfelelően a jövőben beérkező új technikai eszközöket, amelyek mind Magyarország és a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni.

Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Erők Parancsnokságának megbízott parancsnoka kérdésre elmondta: a NATO-stratégia szempontjából kulcsfontosságú a gyakorlat, taktikai, harcászati szinten jó benyomása van az eddig látottakról, és a jövőben szükségesnek tartja a stratégiai szemlélet és eljárások kidolgozását.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »