Nemzetiszocialista relikviákra bukkantak Argentínában

Feltehetőleg eredeti nemzetiszocialista, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében. A Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak.


Zsidók nélkül semmi nem történhet, ami a témával kapcsolatos…

A hatóságok Beccar elővárosban, egy gyűjtő otthonában találtak rá a csaknem 75 tárgyra, amelyről úgy vélik, hogy Németországban élő magas rangú nemzetiszocialisták tulajdonát képezte a második világháború idején.

Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter szerint a tárgyak egy részéhez régi fényképek is tartoznak. Mint elmondta: a fotók egy részén tényleg maga Hitler látható a tárgyakkal.

A rendőrség szerint a gyűjtemény történelmi jelentőségéről leginkább árulkodó tárgyak egyike egy fotónegatív, amelyen Hitler látható egy ahhoz hasonló nagyítóüveggel a kezében, amelyet a lefoglalt dobozokban találtak.

"Történészeket is megkérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy ez bizony az a nagyító, amelyet Hitler használt" – mondta Nestor Roncaglia, az argentin szövetségi rendőrség vezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi szakértők bevonásával folytatják a nyomozást.

A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában. Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, aki most is szabadlábon van, de vizsgálat folyik ellene, majd június 8-án házkutatást tartottak nála. A razzián egy hatalmas könyvállvány keltette fel az ügynökök figyelmét, akik elhúzták a bútort, és rátaláltak a relikviákkal teli titkos szobára.

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai úgy vélik: a tárgyakat egy vagy több magas rangú nemzetiszocialista hozta a dél-amerikai országba a második világháború után, amikor Argentína a zsidó bosszú elől az életüket mentők menedékévé vált.

(MTI – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »