Nemzeti összetartozás napi megemlékezések a Felvidéken

Nemzeti összetartozás napi megemlékezések a Felvidéken

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés, a törvény elfogadásával kinyilvánítva, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek”. A nemzeti emléknapon a Felvidék számtalan településén tartottak megemlékezéseket. (A tudósításokat folyamatosan frissítjük.)

Ipolyságon a Csemadok helyi alapszervezete szervezett megemlékezést vasárnap délután a Közép lakótelep parkjában álló kopjafánál. „Nemzeti történelmünket a legmeghatározóbb módon alakító történelmi szituációra emlékezünk és egyben újra felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a békediktátum ellenére megtartjuk magyarságunkat” – fogalmazott köszöntő szavaiban Pálinkás Tibor, a Csemadok Ipolysági Alapszervezete elnöke.

A megemlékezés szónoka Hajdu Ferenc Bence, a Szondy György Gimnázium diákja volt. Szónoklatában röviden kitért a 103 évvel ezelőtti történelmi helyzetre, s ismertette annak a városra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

A mának szóló üzenetként kifejtette: a széthúzás, a kultúra és a nemzetiségek felé mutatott teljes érdektelenség okozza a legnagyobb kihívást a közösségünk számára.

„A mai kor magyar embere elidegenedik a nemzeti szerepvállalástól és inkább szél lengette kalászként hajol oda, ahová a szél veti. Ma már egy maroknyi magyar az, aki Ipolyságon őrzi még azt a bizonyos lángot” – szögezte le.

Az irány jó, 2010 óta a június negyedike többé már nem a gyászról és az önostorozásról szól, hanem a nemzeti összetartozásról. A mi feladatunk, hogy a múlt romjain szebb jövőt építsünk nemzetünk számára – hangzott el a megemlékezésen.

A meghitt és méltó megemlékezésen az ipolysági magyar tanintézmények diákjai népdalokat énekeltek, valamint verset szavaltak. Az esemény végén a tisztelet koszorúit helyezték el az önkormányzat és a város magyar intézményeinek és szervezeteinek képviselői.

Hírdetés

Végezetül mécsest gyújtottak az emlékező közösség egyes tagjai. (Pásztor Péter)

Nánán maroknyi kis csapat gyújtotta meg az emlékezés gyertyáit a Trianoni emlékkőnél. A megemlékezésen Hanza Bán Krisztina, a Szövetség MKP-platformjának helyi elnöke, tanítónő Pósa Lajos-versét, Dániel Erzsébet a Csemadok részéről Juhász Gyula versét mondta, Pál Erik az egyházközség részéről pedig egy korabeli imát idézett. 

A rendezvényen ha kevesen is, de ott voltak a jövő reménységei, a legkisebbek is szüleikkel.

Imával, a himnusz éneklésével és gyertyagyújtással fejezték be a megemlékezést. (DE)

Június 4-én második alkalommal rendezték meg Komáromban az Összetartozás Tánca rendezvényt, amely civil kezdeményezésként tavaly indult a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatásával, illetve a szlovákiai magyar pártokat tömörítő Szövetség védnöksége alatt. Ezzel kezdődött az Összetartozás városában a Magyarország területeinek 103 évvel ezelőtti igazságtalan elcsatolásáról való megemlékezés. Bővebben ITT olvashatnak a rendezvényről.

Jelképes helyszínen, Éberhardon, Apponyi Albert végső nyughelyénél tartja évek óta a Csemadok országos nemzeti összetartozás napi rendezvényét. Június 3-án ismét megtelt az Apponyi-kápolna, hogy Apponyi Albert nagysága előtt hajtsanak fejet, és emlékezzenek a gyászos és igazságtalan trianoni szerződés évfordulóján. Bővebben ITT olvashatnak a rendezvényről.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »