Németország egy dandárt küld Litvániába állandó állomásoztatásra

Németország állandó telepítésre Litvániába helyezi át a német hadsereg (Bundeswehr) egyik dandárját, 4800 katonával és 200 fős civil személyzettel – jelentette be csütörtökön a litvániai német nagykövet.

Cornelius Zimmermann a Zinu Radijas helyi rádióállomás műsorában szólalt meg. "Tájékoztatom Önöket, hogy a dandár keretében mintegy 4800 katonát tervezünk Litvániába küldeni, valamint a (feladathoz) szükséges 200 fős civil személyzetet" – mondta.

A diplomata szerint a Bundeswehr katonáinak áthelyezése fokozatosan fog történni. "Észszerűbb lépésről lépésre növelni a Bundeswehr kontingensét Litvániában" – mondta. Az erőfeszítések szoros koordinációja döntő fontosságú a folyamat fenntarthatósága szempontjából – hangsúlyozta. "Jó koordinációra van szükség, ezt elértük" – bizonygatta a nagykövet.

Hírdetés

Amint arról a litván védelmi minisztérium korábban beszámolt, a szövetséges dandár telepítésének részletes munkatervét idén decemberben hagyják jóvá, és a tervek szerint 2024 második felében írják alá a litvániai telepítésről szóló kormányközi megállapodást.

Az alakulatok fokozatos érkezése 2024-ben kezdődik, de a dandár csak 2027-re éri el teljes létszámát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »