Németek tüntettek a gyűlöletbeszéd törvény ellen

A jobboldali tüntetők megpróbálják „lerohanni” a német igazságügyi minisztériumot a beterjesztett gyűlöletbeszéd-törvény miatt.

Right-wing protesters try to „raid” German Justice Ministry over hate speech bill

Published: 20 May 2017 | 11:48 GMT

Berlinben tiltakozásul egy beterjesztett törvényjavaslat miatt, amellyel a gyűlöletbeszéd ellen lépnének fel a közösségi médiában, egy német jobboldali mozgalom tagjai petárdákat hajigáltak és 10 méter magas létrával akartak feljutni pénteken az igazságügy minisztérium tetejére.

Káosz tört ki, amikor egy teherautó rohant át a Mohren utcán, ahol a minisztérium található, a rendőr épp, hogy félreugrott, jelentette a német napilap a Die Welt reported. Pillanatokkal később, az Identitárius mozgalom ((Identitäre Bewegung)) közel 50 aktivistája gyűlt össze az épület előtt és azt kántálta, hogy “Maas [Heiko Maas igazságügy miniszter] menned kell,” és “védett Európát, zárjátok le a határokat.”

A tüntetők egy létrát szedtek le a teherautóról és megpróbáltak bejutni az épületbe. A rendőrség a gyülekezési jog megsértése miatt letartóztatott egy résztvevőt.

„nagyon zűrzavaros volt,” mondta a rendőrfőnök az újságnak.

A csoportból 20 tüntető később ülő tiltakozást szervezett az elbarikádozott minisztérium előtt a “vélemény tilalma” ellen, jelentette a Die Welt.

A mozgalom elutasítja, hogy valóban megkísérelték volna megrohamozni a minisztériumot és egy tweet bejegyzésben kijelentik, hogy az akció csupán “szatirikus utcai tiltakozás” volt.

Eközben az út másik oldalán spontán náciellenes tiltakozás kezdődött. A Humbold egyetem hallgatói táblákat tartottak fel, melyeken ez volt olvasható: “Nácik kifelé” és “nincs határ, nincs nemzet, nincs kitoloncolás”.

A Identitárius Mozgalom – Identitarian Movement, amely körülbelül 500 tagot számlál, “hagyományos nemzeti értékeket” hirdet és határozottan ellenzi az illegális bevándorlást Európába. A mozgalom azt mondja, hogy a pénteki tiltakozást Heiko Maas igazságügyi miniszter és az általa beterjesztett törvény ellen tartották.

Hírdetés

Pénteken volt a törvénytervezet első olvasata. A törvény arra kényszerítené a közösségi médiafelületeket, hogy a jogellenes és agresszív bejegyzéseket azonnal távolítsák el.

“Az igazságügyi miniszter, Heiko Maas nem tartja megfelelőnek a Facebook és Twitter már létező cenzúráját, és sokkal szigorúbb fellépésre szeretné rászorítani ezeket a társaságokat az ellen, amit a német kormány nem akar látni a közösségi hálózatokon,” nyilatkozta – a csoport.

Az identitáriusok legutóbb augusztusban kerültek a címlapra, amikor felmásztak a Brandenburgi Kapu emlékműre, és kifüggesztettek egy transzparenst ezzel a szöveggel: “Biztonságos határok, biztonságos jövő.”

A belföldi hírszerző ügynökség (BfV – Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal).figyelemmel kíséri bevándorlásellenes csoportot, hogy nem válik e egyre radikálisabbá, és nem sértik-e meg az idegengyűlölet elleni német törvényeket.

Public Muslim prayer in Munich scrapped amid fears of ‘right-wing violence’

“Számos jel utal egyes szélsőjobboldali személyek és csoportok és az identitáriusok közötti kapcsolatokra, amely azt engedi feltételezni, hogy a mozgalom szélsőjobb befolyás alá került,” mondta márciusban Hans-Georg Maaßen, BfV elnök a Funke médiacsoport újságjainak.

A múlt hónapban a német kormány elfogadott egy új törvényjavaslatot a gyűlöletbeszéd és az álhírek elleni harcra, amely szerint a közösségi hálózatoknak súlyos bírsággal kell szembenézniük, ha nem távolítják el azonnal az agresszív tartalmakat.

A kritikusok azzal vádolták a jogszabálytervezetet, hogy sérti a szólás szabadságát. Maas előterjesztésének határozottan az a célja, hogy rákényszerítse a nagy hálózati szolgáltatókat, mint a Facebook, és a Twitter, hogy jobban figyeljenek oda, milyen tartalmat tesznek ki a felhasználóik, és arra, hogy azok megfeleljenek a német törvényeknek.

Az indítványozott törvénycsomag – proposed legislation kimondja, hogy “nyilvánvalóan agresszív” tartalmat annak bejelentése után 24 órán belül törölni kell, ha nem lehet egyértelműen sértőnek megítélni a bejegyzést, akkor egy héten belül kell eltávolítani, amennyiben bebizonyosodik, hogy törvényellenes.

“A közöségi hálózat szolgáltatói a felelősek, ha platformjaikat visszaélésszerűen gyűlölet bűncselekmények és hamis hírek terjesztésére használják,” írta Maas a Bloomberg-nek egy email-ben

A tavalyi terrortámadások után, márciusban a német parlament jóváhagyta azt a módosítást, ami megkönnyíti a videómegfigyelést olyan nyilvános helyeken, mint a bevásárlóközpontok vagy a stadionok.

A módosítás bírálói azt állítják, hogy ez megteremti a feltételeit az “indokolatlan és alaptalan tömeges megfigyelésnek” és a német alkotmánynak való megfelelése is “kérdéses,” mondta Konstantin von Notz, a Zöld párt parlamenti képviselője a német Netzpolitik.org hírportálnak, hozzátéve, hogy az új módosítás homályos megfogalmazása “zöld utat ad” a hatóságoknak.

Fordította: Urthvas Bethad

Forrás: RT hírek

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kategória:Hírek, Külföld


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »