Német elemző: olyan kudarcot vallott az ukrán hadsereg, amire senki nem számított

Német elemző: olyan kudarcot vallott az ukrán hadsereg, amire senki nem számított

Hosszas elemzésben, csalódott hangnemben értekezik az ukrán nyári offenzíva eredményeiről, pontosabban inkább kudarcairól Julian Röpcke német OSINT-elemző, a Bild újságírója X-oldalán, írja a Portfólió.

Röpcke azzal kezdi mondanivalóját, hogy az ukrán offenzíva nemcsak azért nem kap érdemi figyelmet a nemzetközi médiától, mert Izraelben is háború van, hanem azért, mert a támadóműveletek valójában már jóval az izraeli háború kezdete előtt kifulladtak.

A német elemző arról ír, hogy Robotine volt az ukrán offenzíva legnagyobb sikere, ezután sokan arra számítottak, hogy majd lendületre kap a kijevi erők támadása, de Verbove, Novoprokopivka és Kopani védelmét sem sikerült megtörni.

Röpcke arra is kitér, hogy szerinte a modern nyugati tankok, páncélozott járművek szerepe mindössze annyi volt, hogy „páncélozott buszokként” segítették az ukrán gyalogságot, de harcértékük minimális volt az orosz drónok és aknamezők miatt.

– Kijev pontosan ugyanolyan messze van az Azovi-tengertől vagy a nagyobb városok, mint Tokmak vagy Polohi felszabadításától, vagy legalább a Donbaszt és Krímet összekötő orosz utánpótlási útvonalak elvágásától, mint június elején – értékeli Röpcke az ellentámadást.

Hírdetés

Röpcke a további fegyverszállítmányokkal kapcsolatosan is meglehetősen pesszimista: azt írja, hogy szerinte akár ATACMS rakétákat, akár F-16-osokat kap Ukrajna, ezek nem fogják tudni "csodafegyverként" segíteni a harcok menetét.

– Közben az oroszok folyamatosan erősítik a Szurovikin-vonalat. Zaporizzsja, Herszon vagy a Krím felszabadításának esélyei napról napra csökkennek – írja Röpcke, hozzátéve, hogy keleten az oroszok pedig újabb és újabb offenzívákkal próbálkoznak.

Röpcke – aki egyébként a kemény kritika ellenére nyíltan ukránpárti –, a kudarcokért főleg Ukrajna nyugati támogatóit vádolja, akik túl sokat hezitáltak azon, hogy modern fegyverekkel szereljék fel a megtámadott országot.

Hasonló véleményeket egyébként az ukrán fegyveres erők részéről is hallhattunk az elmúlt napokban. Egy ukrán hadsereghez köthető, nem hivatalos Twitter-csatorna nemrég azt írta: az ukrán haderő támadóképessége teljesen kimerült, most hosszú védekezés fog következni.

#Analyse
Kann sich noch jemand an den Krieg in der Ukraine erinnern? Um ihn soll es jetzt gehen.

➡️Seit vier Monaten und zehn Tagen läuft die ukrainische #Gegenoffensive im Süden des Landes. Dass sie noch läuft, merkt man jedoch kaum noch und das nicht erst seit Ausbruch des… pic.twitter.com/MRoSxXxONe

— Julian Röpcke🇺🇦 (@JulianRoepcke) October 15, 2023


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »