Nem vonja vissza a horvát államfő a Hágában elítéltek kitüntetését

Nem vonja vissza a horvát államfő a Hágában elítéltek kitüntetését

Nem vonja vissza Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a háborús bűncselekményekért jogerősen elítélt volt boszniai horvát vezetők kitüntetését, akiket a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) összesen 111 év börtönnel sújtott a délszláv háború idején a boszniai muzulmánok ellen elkövetett etnikai tisztogatások miatt – írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán.

Az államfő ezt azzal magyarázta, hogy a boszniai vezetők a kitüntetést azért kapták, mert megvédték Horvátországot a szerb agresszióval szemben, nem pedig Bosznia-Hercegovinában folytatott katonai szolgálatukért. Hozzátette, hogy eddig csak horvát bíróságokon hozott ítéletek esetében vontak vissza kitüntetéseket.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság nemrég jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság „kormányfőjét”. Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, a másik két vádlottat 16, illetve 10 év börtönnel sújtották. Praljak volt horvát tábornok a tárgyalóteremben megmérgezte magát.

Hírdetés

http://mno.hu/

Az elismerések visszavonását az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) kezdeményezte kedden, az államfő pedig újságírói kérdésre válaszolva mondta, hogy nem vonja vissza azokat.

Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalba lépése óta egyetlen katonai kitüntetést sem vont vissza, míg elődei, Stipe Mesic és Ivo Josipovic 14 esetben tették ezt meg – írta a lap.

Josipovic visszavonta többek között Branimir Glavas, Mirko Norac és Vladimir Zagorec háborús bűnökért jogerősen elítélt volt tábornokok kitüntetését is. A horvát alkotmánybíróság később megsemmisítette Glavas nyolcéves börtönbüntetését, amelyet a horvát legfelsőbb bíróság szabott ki rá háborús bűncselekményekért, és új eljárást rendelt el.

Vedran Dulabic jogászprofesszor a lapnak adott nyilatkozata szerint a kitüntetések visszavonását szabályozó rendelet nem részletezi, hogy ki miért kapta az elismerést, és nem tesz különbséget hazai, külföldi vagy nemzetközi bíróság között. Csak jogerős ítéletről rendelkezik, amely szerint vissza kell vonni annak a személynek az állami kitüntetését, akit feltétel nélkül három, illetve öt év szabadságvesztésre ítélnek valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »