Nem vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a bolgár államfő Szófia Ukrajna-politikája miatt

Nem vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a bolgár államfő Szófia Ukrajna-politikája miatt

Nem vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a bolgár államfő Szófia Ukrajna-politikája miatt Mészáros Richárd2024. 06. 28., p – 09:14

Nem vesz részt a NATO júliusi csúcstalálkozóján Rumen Radev bolgár államfő, mert nem ért egyet a szófiai kormány Ukrajna-politikájával – jelentette be csütörtökön a bolgár elnöki hivatal.

Radev elutasította a kormány arra vonatkozó felkérését, hogy vezesse a bolgár delegációt, arra hivatkozva, hogy nem egyeztettek vele az álláspontról, amelyet a washingtoni csúcstalálkozón fognak képviselni az ukrajnai háborúval kapcsolatban – írták a közleményben.

Hírdetés

A kormány szerdán hagyta jóvá azt a keretdokumentumot, amelyben lefektették, milyen állásponttal megy Szófia a július 9-én kezdődő NATO-csúcstalálkozóra.

Az elnöki hivatal most kiemelte, hogy Rumen Radev a háború első napjától fogva határozottan elítéli Oroszország agresszióját.

Az ellenzéke által oroszbarátnak tartott Radev korábban azt mondta, nem lát katonai megoldást az ukrajnai háború lezárására, és több alkalommal kifogásolta, hogy a bolgár kormány katonai támogatást nyújt Kijevnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »