Nem változtak a globális élelmiszerárak júniusban havi szinten

Nem változtak a globális élelmiszerárak júniusban havi szinten Kulcsár Péter2024. 07. 05., p – 10:48

Júniusban összességében a májusival megegyezőek voltak a globális élelmiszerárak, amikor a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek árindexének emelkedése ellensúlyozta a gabonafélék árindexének csökkenését, miközben a húsindex gyakorlatilag nem változott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe három hónap emelkedés után 120,6 ponton stagnált júniusban. A mutató 2,1 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól és 24,8 százalékkal a 2022 márciusában beállított 160,3 pontos csúcstól.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindex átlagosan 115,2 pont lett júniusban, ami 3,5 ponttal (3,0 százalékkal) alacsonyabb a májusinál és 11,4 ponttal (9,0 százalékkal) a tavaly júniusi értékéhez képest. Júniusban csökkent egyebek között a búza, a kukorica és a rizs ára.

Hírdetés

A növényi olajárindex átlagosan 131,8 pont volt júniusban, 4,0 ponttal (3,1 százalékkal) magasabb májushoz képest, és 2023 márciusa óta a legmagasabb. A növekedést a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának emelkedése okozta, miközben a repceolaj ára gyakorlatilag nem változott.

A tejárindex átlagosan 127,8 pontot ért el júniusban, ami 1,5 ponttal (1,2 százalékkal) magasabb a májusinál és 7,9 ponttal (6,6 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál. A növekedést erősítette, hogy a vaj ára 24 havi csúcsra emelkedett, de nőtt a tejpor ára is, amit nem tudott ellensúlyozni a sajt áranak kismértékű csökkenése.

A húsárindex átlagosan 116,9 pont volt júniusban, gyakorlatilag nem változott májushoz képest, és 2,1 ponttal (1,8 százalékkal) elmaradt az egy évvel korábbitól. A baromfihús nemzetközi árának csökkenését szinte ellensúlyozta a juh-, sertés- és szarvasmarhahús árának mérsékelt emelkedése.

A FAO cukorárindexe átlagosan 119,4 pont lett júniusban, ami három egymást követő havi csökkenés után 2,3 ponttal (1,9 százalékkal) volt magasabb, mint májusban. A júniusi mutató így is 32,8 ponttal (21,6 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly júniusinál. Az idei júniusi növekedést főként a vártnál alacsonyabb brazil betakarítási eredményekkel kapcsolatos aggodalmak váltották ki.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »