Nem túl megnyugtató: Biden zsidó külügyminisztere "megújítaná a demokráciát", amely "az egész világon veszélyben van"

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán a minisztériumban mondott első terjedelmesebb beszédében az Egyesült Államok előtt álló "legnagyobb próbatételnek" nevezte, hogy miként kezeli kapcsolatát Kínával, ami – mint közölte – az új amerikai kormányzat külpolitikájának központi részét képezi.

"Vállalni fogjuk a 21. század legnagyobb geopolitikai próbatételét, azt, miként kezeljük kapcsolatainkat Kínával" – jelentette ki. "Kína az egyetlen ország, amelynek olyan gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalma van, hogy komoly kihívást jelenthet a stabil és nyitott világrend számára" – tette hozzá.

A politikus Pekingen kívül az éghajlatváltozás elleni harcot és a világjárványt nevezte az amerikai kormányzat előtt álló legfőbb külpolitikai kihívásnak.

Blinken szerint Washington azon dolgozik, hogy megújítsa a demokráciát, amely az egész világon veszélyben van, így az Egyesült Államokban is.

A külügyminiszter fogadkozott, hogy felélesztik a kapcsolatokat a szövetségesekkel, mindazonáltal hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem cipelhet minden terhet egyedül.

Hírdetés

A dpa német hírügynökség megjegyzése szerint ez utóbbi utalás lehet a katonai kiadásokra, amelyek régóta vita tárgyát képezik Washington és szövetségesei között.

A szabadkereskedelemről szólva Blinken azt mondta: az Egyesült Államok tanul a múltbeli hibákból, és biztosítja, hogy a kereskedelmi ügyleteket tiszteletben tartsák, és ne veszélyeztessék az amerikaiak állásait.

Elmondta: az Egyesült Államok a korábbiaknál jobban felkészül majd az olyan nagyszabású kibertámadásokkal szemben, mint amilyenek nemrég értek cégeket és kormányzati szerveket.

Beszélt arról is, hogy a kormányzat humánus és hatékony bevándorlási rendszert tervez bevezetni, amely a biztonságra és a törvényességre összpontosít, de menedéket is kínál, és foglalkozik a migráció hátterében álló okokkal is.

A diplomáciának mindig elsőbbsége van a katonai megoldásokkal szemben – szögezte le az amerikai diplomácia vezetője.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »