Nem távolítják el a zsidó disznókat Németországban

Nem távolítják el a zsidó disznókat Németországban

Nem távolítják el az antiszemitának minősített középkori szobrokat és domborműveket a bajorországi templomokból.

Erről állapodtak meg a tartományi hatóságok, a templomokat fenntartó keresztény egyházak és a helyi zsidók. Ludwig Spaenle bajor antiszemitizmus elleni kormánybiztos (egy valódi demokráciában ilyen is van, ugye) ugyanakkor bejelentette, hogy az egyezmény részeként „láthatóan és jól felismerhetően” magyarázatot kell fűzni az ilyen ábrázolásokhoz.

Németországi és más európai templomok falán több mint húsz, bajor templomokban, köztük a regensburgi katedrálisban egy tucat úgynevezett judensau-ábrázolás maradt fenn vízköpő, dombormű vagy egyéb faragvány formájában a középkorból.

A bajor kormánybiztos szerint az érdekelt felek kerekasztala egyhangúlag foglalt állást a történelmi ábrázolások eltávolítása ellen, azzal az indoklással, hogy ha a szobrokat kiragadnák kontextusukból, nehézségbe ütközne a megmagyarázásuk. Emellett az ábrázolások figyelmeztető funkciójukat sem tölthetnék be – közölte.

A megállapodás értelmében ugyanakkor minden ilyen figurát szellem-, kultúr- és egyháztörténeti összefüggéseiben kell megmagyarázni a helyszínen, mélyreható információt kell rendelkezésre bocsátani például QR-kód segítségével.

Hírdetés

Luther: a sátán népe – 1596-ben még nem kellett polkorrektkedni

Az MTI beszámolója szerint februárban egy német fellebbviteli bíróság elutasította egy zsidó keresetét, amelyben a wittenbergi városi templom 700 éves Judensau-domborművének és az 1570-ben, a reformáció meghirdetése után hozzá mellékelt, egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes felirat eltávolítását követelte.

Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor „a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése”, és hogy „mind a mai napig borzasztó hatással van”. A naumburgi tartományi bíróság februárban úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel állításuk szerint az a jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű és nem sérti a felperes jogait. A szobor jelenleg egy olyan együttes részét képezi, amely másfajta szándékkal szól az emberekhez – utalt döntésében a bíróság az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

A wittenbergi Judensau-ügy azonban még nem zárult le, mivel Michael Düllmann a német szövetségi bíróság elé vitte az ügyet. A követelőző zsidó azt szeretné, ha a domborművet a közeli Luther-múzeumban helyeznék el.

A középkori dombormű alatt 1988-ban már felállítottak egy holokauszt emléktáblát, német és angol nyelvű felvilágosítást mellékelve hozzá. Ebből azonban soha nem lehet elég.

Az inkriminált wittembergi zsidó disznó


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »