Nem osztják fel a jeruzsálemi Templom-hegyet a felekezetek között

Nem osztják fel a jeruzsálemi Templom-hegyet a felekezetek között

Nincs változás a Templom-hegy státusában – jelentette ki vasárnap Jair Lapid izraeli külügyminiszter, miután az elmúlt időszakban palesztinok többször összecsaptak az izraeli rendfenntartókkal a Jeruzsálem óvárosában álló szent helyen.

“A muszlimok imádkoznak a Templom-hegyen, a nem muszlimok pedig odalátogathatnak” – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva az izraeli diplomácia vezetője Jeruzsálemben. “Nincs semmi változás, és nem is lesz semmi változás ebben. Nincsenek arra vonatkozó terveink, hogy a Templom-hegyet felosszuk a felekezetek között” – húzta alá.

Lapid szerint a gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász próbál szándékosan zavargásokat szítani.

Hírdetés

A Templom-hegyen álló Al-Aksza mecsetnél a múlt héten robbantak ki összecsapások a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között. A palesztinok haragját az váltotta ki, hogy az interneten hírek terjedtek el arról: maroknyi zsidónak szándékában áll felmenni a Templom-hegyre, és ott hagyományos pészahi áldozatot mutatnának be.

Az érvényben lévő megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A Templom-hegyen állt a hagyomány szerint Salamon Temploma, majd az időszámítás szerint 70-ben a rómaiak által lerombolt második templom is. A megállapodások értelmében zsidók is látogathatják a Templom-hegyet, de nem imádkozhatnak és semmilyen vallási szertartást nem mutathatnak be ott.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »