Nem növelik a honatyák fizetését, csak az önkormányzati tisztségviselőkét

Nem növelik a honatyák fizetését, csak az önkormányzati tisztségviselőkét

Az önkormányzati tisztségviselők bérének emeléséről döntött tegnap a képviselőház, kiiktatva a tervezetnek a szenátus által múlt héten elfogadott változatából azt a – közfelháborodást kiváltó – módosítást, amely az államfő, a kormánytagok és a törvényhozók tiszteletdíját is megemelte volna.

Augusztusban hozott sürgősségi rendeletet a kormány a közalkalmazottak elmaradt bérfejlesztésének részleges folyósításáról. Ennek értelmében augusztustól annak a bérfejlesztésnek a negyedét kapják meg, amelyet az öt éve hatályos egységes bértörvény 2022-re előirányzott számukra.

A jogszabály parlamenti megerősítése során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára a szenátus azzal egészítette ki a rendelkezést, hogy novembertől a közméltóságok, a választott és kinevezett állami tisztségviselők 2019-ben befagyasztott juttatásait a 2021-es minimálbérnek megfelelő szintre – vagyis 10,5 százalékkal – emelik.

A kormánykoalíció többi pártja által is támogatott módosítást az RMDSZ azzal indokolta, hogy az önkormányzatok dolgozóinak bérét is a polgármesterek és megyei tanácselnökök juttatásai alapján számolják ki, így a helyi közigazgatásban 2019 óta nem volt béremelés, és az önkormányzatokban emiatt tarthatatlan helyzet alakult ki. A közvéleményben azonban hatalmas felháborodást keltett, hogy a jelenlegi válságos időszakban a törvényhozók legfőbb gondja az volt, hogy megemeljék saját juttatásaikat.

 

Bizottsági vita

Hírdetés

A képviselőház munkaügyi és pénzügyi bizottságának ülésén élénk vita előzte meg a szavazást. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Claudiu Năsui kifejtette, hogy ha a drágulásokkal való megbirkózás a cél, akkor az összes fizetést meg kell emelni Romániában, nem csak egyes közalkalmazottakét. Adrian Solomon, a munkaügyi bizottság elnöke arra figyelmeztette kollégáit, hogy a közalkalmazottak fizetésemelését előíró 2022/115-ös sürgősségi kormányrendeletet december 31-éig gyakorlatba kell ültetni. „A PNL–USR-kormány nem tette meg idejében, ha megtette volna, most nem lenne semmi probléma” – mondta a szociáldemokrata párti honatya. Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a tervezet „elfogadhatatlan módosításokat szenvedett” a szenátusban, azt a benyomást keltve a lakosságban, hogy a törvényhozók megszavazták a saját fizetésük megemelését. Antonio Andruşceac, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője a bérezési diszkriminációk felszámolását követelte, és kijelentette, hogy az AUR teljes egészében elutasítja a tervezetet.

Gabriel Zetea szociáldemokrata képviselő szintén a közigazgatásban dolgozók fizetésének növelése mellett szólalt fel, emlékeztetve kollégáit, hogy a polgármesteri hivatalok alkalmazottainak a törvény értelmében kisebb fizetés jár, mint az alpolgármesternek. Gabriel Zetea és George Simion között hangos szópárbaj alakult ki, a szintén AUR-os Dan Tanasă hazugnak nevezte a tervezet támogatóit. A cikkelyenkénti vitán a testület tagjai kiabálni kezdtek, egyeseknek kikapcsolták a mikrofonját.

 

Más döntés született

A mai képviselőházi vita előtt az RMDSZ úgy döntött: kizárólag az önkormányzati alkalmazottak bérének emelését támogatja, a képviselők és a szenátorok fizetésének a 2021-es minimálbér függvényében történő újraszámolása nem prioritás. „A megélhetési költségek válsága, a megugrott infláció és a kirívó energiaárak miatt természetes, hogy a lakosság jelentős része megdöbbenéssel fogadja a fizetésemelésre vonatkozó javaslatot. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy kistelepülések önkormányzatainak működése kerül veszélybe azáltal, hogy nem tartjuk be az egységes bértörvény előírásait, alkalmazottak nélkül maradhatnak egyes polgármesteri hivatalok” – nyilatkozta erről Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető.

Hasonló módon a többi kormánypárt vezetése is felülbírálta szenátorainak múlt heti – Klaus Iohannis államfő által is kritizált – döntését, így a közigazgatási béremeléseket a polgármesterekre és megyeitanács-elnökökre (illetve ezáltal az ő juttatásaik függvényében bérezett alkalmazottakra) korlátozó törvényváltozatot fogadta el tegnap a képviselőház.

Szintén az RMDSZ javaslatára a szenátusban korábban azt is megszavazták, hogy a kormányfőtitkárság, a parlament, a törvényhozási tanács és az elnöki hivatal alkalmazottai mintegy 25 százalékos béremelést kapjanak; ezt a rendelkezést a képviselőház ugyancsak törölte a tervezetből.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »