Nem mindenki mehet korengedménnyel nyugdíjba

Nem mindenki mehet korengedménnyel nyugdíjba

Kevesebben jogosultak korkedvezményes nyugdíjra, mint azelőtt. Július óta ugyanis a Szociális Biztosító által nyújtható korengedményes nyugdíj legkisebb összege 375,10 euróról 430,30 euróra emelkedett.

Idén emiatt mintegy 500 kérelmező nem jogosult korengedményes öregségi nyugdíjra, mivel a nyugdíjuk alacsonyabb lenne, mint 430,30 euró, ezért a Szociális Biztosító nem ismerte el nekik a korengedményes nyugdíjat.

Negyven ledolgozott év

Amennyiben a biztosítottnak legalább 40 ledolgozott éve van, a korengedményes nyugdíj összege – attól függetlenül, hogy mennyi van még hátra az öregségi nyugdíjkorhatárig – a korengedményes öregségi nyugdíj folyósításának minden 30 megkezdett napjára 0,3%-kal csökken az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig.

Ha a biztosítottnak nincs legalább 40 ledolgozott éve, és a korengedményes öregségi nyugdíj igénylésekor legfeljebb két év van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig,

Hírdetés

a korengedményes öregségi nyugdíja minden egyes megkezdett 30 nap után a nyugdíjkorhatár elérése előtt 0,5%-kal csökken.

További feltétel, hogy legfeljebb két év legyen hátra a nyugdíjkorhatárig, vagy legalább 40 ledolgozott éve legyen az igénylőnek. A törvény ugyanakkor meghatározza, hogy mely időszak minősül ledolgozott évnek, miközben bizonyos időszakokat kizár ebből.

Tételesen a tanulmányok időszakát, a munkanélküliségét, a politikai vagy szakmai képzések időszakait, valamint a tanulmányok és a munkahivatalban való regisztrálásnak azt az időszakát, amelyre utólag fizették be a kiegészítő nyugdíjbiztosítást.

Ezek az időszakok tehát nem számítanak bele a negyven ledolgozott évbe.

Ha a biztosítottnak legalább 40 ledolgozott éve van, nem vonatkozik rá az a feltétel, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt legfeljebb két évvel kérheti a korengedményes nyugdíjat. Ha a biztosítottnak van legalább 40 ledolgozott éve, akkor jogosult korengedményes öregségi nyugdíjra, ha a korengedményes öregségi nyugdíjának összege meghaladja a létminimum 1,6-szorosát. Ezenkívül legalább 15 éves nyugdíjbiztosítás is szükséges.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »