Nem mindegy, miből mennyi van az útipoggyászban

Nem mindegy, miből mennyi van az útipoggyászban

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házi kedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Amennyiben valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nem vonatkoznak korlátozások – tájékoztatta az InfoRádiót Némedi-Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőr alezredese, vámigazgatási referense. Vannak azonban természetesen olyan áruk, úgymint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, a gyógyszerek, a vadászfegyverek, az alkohol- és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása, amik érthető módon korlátozáshoz, illetve különböző engedélyhez, mint például a Cites-engedélyhez kötöttek.

A legjellemzőbb szállítási kategória a jövedéki termékeké. Az EU-n belül alkohol-, cigaretta- és üzemanyag szállításához nem szükséges külön engedély, de mennyiségi korlátozások fennállnak. Magánszemély nem gazdasági célra, adómentesen, csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. Ez termékcsoportonként eltérő: kereskedelmi mennyiségnek számít például 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör vagy például 90 liter bor és pezsgő.

Behozható és kivihető a magángépjármű, illetve motorkerékpár gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon kívül szabványos kannában 10 liter üzemanyag.

Hírdetés

Némedi Varga Éva hozzátette, hogy az EU-n kívül azonban részletesebbek és szigorúbbak a szabályok – ezekről a NAV hivatalos honlapján lehet tájékozódni.

Itt is talán a jövedéki termékekre vonatkozó szabályok a legfontosabbak, azon belül is az alkoholra és a cigarettára. Az Európai Unión kívülről 17 éves kor felett légi úton például 200 szál cigaretta hozható be, míg egyéb módon, például közúton, csupán

Alkohol és dohánytermékek kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen.

Tizenöt év alatti utasoknál az utazás módjától függetlenül ez a felső érték 150 euró.

A NAV vámigazgatási referense kiemelte, hogy a készpénzre is figyelni kell az utazások során, ugyanis minden olyan, az EU külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz, vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles azt írásban egy formanyomtatványon bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »