Nem marad magyar kézben ásványvíz? Eladták a Szentkirályit is!

Nem marad magyar kézben ásványvíz? Eladták a Szentkirályit is!

Szerdán hivatalosan is bejelentik: külföldi kézbe kerül a Szentkirályi Ásványvíz Kft. A csehországi Karlovánské Minerální Vody a Kékkuti után a másik nagy hazai márkát is bekebelezte. A jó hír, hogy a Balogh Levente, a Szentkirályi ügyvezető igazgató az újonnan létrejövő nagy cégben is résztulajdonos marad.

Szerda délelőtt hivatalosan is bejelentik: külföldi kézbe kerül egy magyar márka. A Szentkirályi ásványvizet előállító cégről régóta mondjáK: eladósorban van. Ez most bekövetkezett. Az ügylet azonban nem egyszerű.

Hírdetés

A cseh Karlovanské Minerální Vody ugyanis úgy vásárolja meg a magyar céget, hogy egy új nagy „vizes” holdingot hoz létre. Az olasz családi tulajdonban levő cseh cég ugyanis első lépcsőben már megvásárolta a Kékkuti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlé csoporttól. A két nagy hazai márkát egy új cég, a Central European Mineral Water Holding fogja majd össze értesüléseink szerint. Ebben a cégben a Szentkirályit eddig birtokló Balogh Levente kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik majd és a Napi.hu értesülései szerint a cégvezetésben is helyet kap majd.

A hazai ásványvízpiac két meghatározó szereplője közül a Kékkuti 1990-ben került külföldi – brit – tulajdonba. A Lucienne vállalat tíz évvvel később 2000-ben adta el a Kékkuti 31,12 százalékos részvénypakettjét a Nestlének, amely nem sokkal később 68,15 százalékra növelte részesedését. A Nestlé Waters – amely a világhírű Perrier és San Pellegrino ásványviezeket is palackozza – a cégnyilvántartás szerint idén április 16-án adta el a céget a Central European Mineral Waters Holding S.A.-nak.

A Kékkuti 2013-ban 5 milliárdos árbevétel mellett 1,1 milliárdos mérleg szerinti veszteséggel zárt. A Szentkirályi ugyanakkor évről évre növelni tudta eladásait: tavaly 9,4 milliárdos árbevételt ért el – ez közel 10 százalékkal halafta meg a 2013-as szintet. Az adózás előtti eredmény is nőtt hét százalékkal. A Szentkirályi részesedése a magyar piacon tavaly először érte el a 20 százalékot.


Forrás:napi.hu
Tovább a cikkre »