Nem lehet elég gyakran szólni Jézus Krisztusról

Nem lehet elég gyakran szólni Jézus Krisztusról

A hithez való ragaszkodás különösen segítette Heinrich Deichmann cipő világnagykereskedőt a koronavírus okozta világválság idején. Ahogyan a céget alapító édesapját, dr. H.-H. Deichmannt, aki egy személyben protestáns teológus is volt. Ezt mondta el a cégtulajdonos a „Keresztyén Vezetők Kongresszusán” (a KCF21-en), amit digitális formában péntek-szombaton (június 18-19-én) rendeztek meg Németországban. A kongresszus fő témája ez volt: Bizalommal és bátorsággal tekintünk a jövőre. 2017-ben magam is részt vehettem személyesen Nürnbergben a nagy kongresszuson, ahol 3 500 résztvevő tanácskozott a Biblia üzenete alapján a legégetőbb gazdasági, politikai, kulturális és hitbeli kérdésekről.

Ott ismerkedtem meg Vishal Mangalwadi indiai református filozófussal, lelkésszel, aki világsikerű, 600 oldalas könyvet írt az európai kultúra szívéről, a Bibliáról (Das Buch der Mitte…). Az ott szerzett rendkívüli tapasztalatok irányították rá figyelmemet az idei különleges alkalomra, keresve, mit tudnak keresztyén hittel megfogalmazni a jövőről a tudós és teológus előadók, beszélgetőtársak. Így kerültek elém a keresztyén hit és a Biblia értékrendjével működő világcég mai tulajdonosának gondolatai, aki édesapja szellemében 2021-ben azt kívánja, bár csak az emberek egy kicsit szerényebben lépnének ki a járványból. Sajátos tapasztalatairól és közérdekű megállapításairól érdemes nekünk is kicsit elgondolkodnunk. (Forrás: https://www.kcf.de/;  https://www.pro-medienmagazin.de)

„Keresztyénként tudom, hogy legnagyobb gondjaimat és problémáimat is rábízhatom Istenre” – fogalmazott Heinrich Deichmann, a cipőipari világcég tulajdonosa az idén teljesen digitálisan zajló „Keresztyén Vezetők Kongresszusán” (KCF21).

A világjárvány kereskedelemre gyakorolt hatása valódi “sokk” volt. Az első sokk akkor következett be, amikor a világjárvány miatt nem érkezett több áru Ázsiából. „Legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az összes üzletet be kell zárni” – mondta Deichmann a Doro Plutte moderátornak adott interjújában a videokonferencián. Deichmann ebben az összefüggésben azt is elmondta, hogy “nem teljesen elégedett” a németországi politikai irányítással. „Hónapokig nem tettek eleget ahhoz, hogy megbirkózzunk a második és a harmadik hullámmal.” Ezenkívül túl későn kezdték el a kötelező teszteket.

A Deichmann világcégnél egyetlen alkalmazottat sem bocsátottak el a járvány miatt. A társaság emelte a rövid munkaidős juttatást is a szokásos fizetés 90 százalékára, és egyébként pénzügyileg támogatta azokat az alkalmazottakat, akik értékesítési jutalékokból élnek, és a pandémia miatt nem voltak jogosultak erre az ellátásra.

A cégtulajdonos kifejtette: „Vállalatunknak mélyebb értelműnek kell lennie, mint csupán értékesítésre és nyereségre törekvő cégnek”. Ez az oka annak is, hogy a Deichmann cég más országokban is támogatja a segélyezési projekteket, például Indiában.

Hírdetés

„Talán ez a járványtapasztalat és felismerés némi alázatra inti az embereket” – mondta.

A válság valóban elgondolkodtat arról, melyek is a legfontosabb kérdések és dolgok az életben.  Ezt mutatja az a tény is, hogy az olyan értékek, mint a család vagy a barátokkal való kapcsolat, az utóbbi hónapokban egyre fontosabbá vált, jóllehet csak korlátozottan lehetett gyakorolni ezt  a kapcsolatrendszert, de rájöhettünk, mekkora értéket jelentenek.

Arra a kérdésre, hogy miért foglalkozott ilyen intenzíven és elmélyülten a hitével, Deichmann ezt mondta:

A résztvevőknek lehetőségük volt feltenni kérdéseket. Egyikük foglalkozott az új ellátási lánc-törvénnyel, amely arra kötelezi a vállalatokat, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat külföldi beszállítóiknál és kereskedelmi partnereiknél. Deichmann cége elsők között üdvözölte ezt a törvényt. Deichmannéknak régóta van úgynevezett „vállalati magatartási, etikai kódexe”, amely szerint a gyárakban és az értékesítési láncban végzett munkát ennek alapján is rendszeresen ellenőrzik. Még jó, hogy vannak olyan szabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania. Nincs ugyanis minden cégnek – Németországban és hazánkban sem! – vállalati etikai kódexe.

Azt a kérdést is megválaszolta, hogy társadalmilag elkötelezett vállalkozóként miért van termelésének súlypontja Ázsiában, különösen Kínában. Nem az alacsony bérekről van szó – magyarázta Deichmann. Kína már régóta nem alacsony munkabérű ország. Ehelyett egy különösen jó infrastruktúráról, technológiáról és speciális gyártásról van szó. „Európában csak akkor lehet termelni, ha a felső bér- és árkategóriába tartozol. Ez számunkra nem lehetséges ”- mondta Deichmann.

A KCF-et (Kongress Christlicher Führungskräfte), a Keresztyén Vezetők Kongresszusát 1999 óta kétévente rendezik meg Németországban, és arra kívánják ösztönözni a keresztyéneket és a vezető pozícióban lévőket, hogy hitük elkötelező ereje révén vállaljanak közfelelősséget és éljenek keresztyén értékeikkel. A következő kongresszus Berlinben, 2023 áprilisában lesz. 3250 résztvevő vett részt a legutóbbi, 2019-es karlsruhei kongresszuson. Az eseményt az Idea protestáns hírügynökség szervezi.

(Békefy Lajos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »