Nem kötelezik az önkormányzatokat a vitatott utcanevek megváltoztatására

Nem kötelezik az önkormányzatokat a vitatott utcanevek megváltoztatására

Nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy megváltoztassanak egyes megkérdőjelezhető utcaneveket vagy közterületek elnevezését. A parlamenti képviselők a szerdai szavazáson elutasították az önkormányzatokról szóló törvény módosítását.

Azzal érvelt, hogy a hatályos jogszabályok szerint az önkormányzatoknak nem kötelességük megváltoztatni az utca vagy a közterület nevét, ha azt 2020. december 1-je előtt nevezték el.

Hírdetés

„Míg a rendelet megtiltotta, hogy utcákat és közterületeket nevezzenek el a fasiszta vagy kommunista rendszerek képviselőiről, azt lehetővé tette, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek korábban nevezték el az utcákat, ne kelljen megváltoztatniuk ezeket az elnevezéseket. Várna (Varín) önkormányzata is ezzel érvel, amikor azt mondja, hogy nem köteles átnevezni a Tisóról elnevezett utcát” – fogalmazott nemrég.

Felszólítja azokat a képviselőket, akik a javaslat ellen szavaztak, vagy tartózkodtak a szavazáskor, hogy ne vegyenek részt a holokauszt áldozatainak emlékműveinél vagy a szlovák nemzeti felkelésben elesett partizánok emlékműveinél tartott megemlékezéseken, továbbá a felégetett szlovák falvak civil áldozatainak vagy a kommunizmus áldozatainak tiszteletére szervezett megemlékezéseken.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »