Nem kerül többe a hulladékgyűjtő (Barót)

Nem kerül többe a hulladékgyűjtő (Barót)

Esély van arra, hogy a baróti önkéntes hulladékgyűjtő központ jövő ilyenkorra elkészüljön. Ennek feltétele, hogy a minisztérium mihamarabb áldását adja az eddig elvégzett munkára, és sikeres legyen a kivitelezési versenytárgyalás – hangzott el a legutóbbi tanácsülésen.

Benedek-Huszár János polgármester a tanácstagoknak a Technika-telepen a reziliencia-program (PNRR) környezetvédelmi ágából megvalósítani tervezett központ műszaki gazdasági mutatóit, megvalósíthatósági tanulmányát és költségvetését mutatta be. A költségvetés ugyanazon az értéken van, mint amit leszerződtek, azaz nem történik meg az, mint a többi PNRR-s projekttel (ahol a jelentős társfinanszírozást a városnak kellett állnia) – erről a tervező is biztosította – mondotta az elöljáró.

Hírdetés

Az önkormányzatnak a költsége az lesz, – mint minden hasonló esetben –, hogy fedeznie kell a terület közművesítését, azaz a villanyáram elvezetését, a víz oda-, a szennyvíz és az esővíz elvezetését.

Szabó Péter tanácstag (RMDSZ) azon kérdésére, mikorra várható a lerakó megvalósulása, Benedek-Huszár János azt válaszolta, mivel már nemcsak a megvalósíthatósági tanulmány, hanem a műszaki kiviteli és az engedélyezési terv is elkészült, úgy már csak arra van szükség, hogy „a minisztérium ezekre a fázisokra rábólintson.” Amennyiben az megtörténik, a versenytárgyalást még a télen kiírhatják, és annak sikeressége esetén már tavasztól el lehet kezdeni a néhány hónapot tartó munkát.

Az újrahasznosítható, lakosságtól származó hulladék lerakóhelyének kialakítására tavaly ősszel pályázott Barót. A polgármester akkor a tanácstagoknak azt mondta, habár a településekről a Tega heti rendszerességgel elviszi a vegyes háztartási és a szelektív hulladékot, a visszajelzések szerint a lakosság igényelné az építkezési hulladék elszállítását is. Jelen esetben is elviszik azt, Lécfalvára kerül, de a szolgáltatás jelentős pénzügyi terhet jelent az embereknek. Ezt ki lehetne váltani az 1,12 hektár összterületen megvalósuló – ebből a lerakónak egy 55×45 méteres részt különítenének el –, mintegy 778 ezer euróba kerülő beruházással. Ez nem egy másfajta szemétdomb lesz, hanem begyűjtő állomás: alkalmazottak fogják felügyelni, mit, hova lehet üríteni – mondotta akkor Benedek-Huszár János.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »