Nem kapták meg a beígért béremelést a már így is két-három műszakban dolgozó mentődolgozók

Nem kapták meg a beígért béremelést a már így is két-három műszakban dolgozó mentődolgozók

Felháborodott közleményben reagált szerdán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége arra, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben nem kapták meg az egészségügyi szakdolgozók a beígért béremelést. A hírről ráadásul a dolgozók többsége csak a sajtóból értesült.

Mint Facebook oldalukon írják:

„A döntéshozók által célul kitűzött 37%-os orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha: 21%-ra csökkent. A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmaradt.”

A MOMSZ közleményében arra is kitért, hogy

a jelenlegi inflációs környezet miatt a mentődolgozók a mindennapi megélhetésért kénytelenek két-három műszakban dolgozni, a sok túlóra az életük szerves részévé vált, ezért „nem maradt idejük élni”.

Az érdekvédő szervezet figyelmeztetett: amennyiben a döntéshozók célja az, hogy a jelenleg is elégtelen humánerőforrás helyzetet tovább rontsák, akkor jó úton járnak.

Hírdetés

Szerintük az egészségügyi dolgozóknak tisztességes bérre, megbecsülésre, emberi bánásmódra és kevesebb propagandára van szükségük.

Lapunk megkeresésére az egyik fővárosi kórház intenzív osztályán dolgozó Varga Zoltán Péter elmondta, a kormány évek óta adós az érdemi szakdolgozói béremeléssel, ami nemcsak a mentőket, hanem az összes kórházi szakdolgozót és egészségügyben dolgozót is érinti. A krónikához hozzátartozik, hogy mint arról beszámoltunk, egy tavaly év végi kormányhatározat szerint két lépcsőben emelik az egészségügyi dolgozók bérét, az első ütemben 2023. július 1-jével, a második ütem pedig 2024. március 1-jén lesz.

Mint mondta,

lényegében mindig csak ígérgetések hangzanak el a kormányzat részéről, a szakdolgozók azonban a mai napig nem részesültek az őket megillető, illetve az áremelkedéshez igazodó mértékű béremelésből.

Szerinte egy kormányhatározatnak körülbelül annyi jelentősége van, hogy leírják, hogy „egyszer majd ezt akarjuk”, viszont ez bármikor változhat, így tovább folytatódhat a „még fél évet kell kibírni, aztán minden nagyon jó lesz” című hitegetés.

Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője úgy látja, 

„szépségtapaszokkal” próbálták meg csillapítani a problémát az elmúlt években, csakhogy az utóbbi időben tapasztalható folyamatos áremelkedés és mindazok a nehézségek, amelyek a magyar társadalom egészét sújtják, jóformán teljes egészében eltüntették a korábbi béremeléseket.

Varga arról is beszélt, hogy az általa hallott személyes történetek alapján egyértelműen érződik, rettenetes a bérfeszültség az egészségügyben. Mint ismert, hosszas huzavona után végül is tavaly nagyot emelt az orvosok fizetésén az Orbán-kormány, a szakdolgozók viszont egyelőre továbbra sem keresnek többet, ami elmondása szerint nagyon megviseli őket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem tud olyanról, aki vitatná az orvosoknak járó béremelést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »