Nem írja alá a megállapodást a kormány, Bécsbe költözik a CEU

Nem írja alá a megállapodást a kormány, Bécsbe költözik a CEU

A Közép-európai Egyetem (CEU) Budapestről Bécsbe költözik – ezt csütörtökön jelentette be Michael Ignatieff rektor a diákoknak és az alkalmazottaknak.

A magánegyetem csak abban az esetben változtatná meg a döntést, ha a magyar kormánynak december 1-ig sikerülne megegyeznie New York állammal, ahol az egyetem hivatalosan be van regisztrálva. A magyar kormány azonban mindezt elutasítja.

A CEU az USA-ban akkreditált programjait (mester- és doktori program) 2019 szeptemberétől vinné át Bécsbe.

Soros egyeteme

Magyarország még 2017 áprilisában fogadta el azt a törvényt, mely azoknak a külföldi egyetemeknek a működését korlátozza, amelyek nem rendelkeznek hazai kampusszal Magyarországon.

Hírdetés

Michael Ignatieff, a CEU rektora már akkor kritizálta a törvényt, mivel elmondása szerint azért alkották meg, hogy az ő egyetemüket kiűzzék az országból. „Amennyiben a kormány sikerre viszi ezt az egészet és kiűz minket Budapestről, akkor ennek az egésznek nem csak az akadémiai életre lesz negatív hatása“ – mondta Michael Ignatieff a SME-nek.

Panyi Szabolcs újságíró a Twitteren azt írta, hogy Ignatieff még mindig abban reménykedik, hogy Magyarország aláírja az egyezséget a anyaintézménnyel. A magyar kormány azonban már korábban világosan megmondta a rektornak, hogy az egyezséget nem fogja aláírni. Az egyezség nélkül azonban a CEU nem működhet szabadon Magyarország területén.

A jelenlegi diákoknak azonban lehetőségük lesz befejezni a tanulmányaikat a Budapesten működő egyetemen, mivel a kihelyezettsége továbbra is megmarad a magyar fővárosban. Új diákok felvételizhetnek, ám az amerikai diplomákat már Bécsben fogják átadni.

Sme.sk

Nyitókép: lokal.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »