Nem illik a hoszzú lezárások után tiltakozó olasz diákok lelkiállapotához az érettségi

A diákság tartotta Olaszországban az első országos tüntetést a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások feloldása után, az akcióval Mario Draghi miniszterelnök kormányának oktatáspolitikája ellen tiltakoztak a városok utcáin pénteken.

Több ezren vonultak fel egyebek között Róma, Torinó, Milánó, Firenze, Nápoly és a szicíliai Palermo belvárosában a péntek délelőtti tanítási időben.

Mások a gimnáziumok és szakközépiskolák épületeiben diákgyűlést tartottak a következő napok "stratégiájának" előkészítésére.

A tiltakozást az oktatási miniszter, Patrizio Bianchi bejelentése váltotta ki az írásbeli érettségiről, melyet az idén ismét megtartanak a pandémia két éve alatti kihagyás után.

A diákok Rómában az oktatási minisztérium elé vonultak, ahol a tárcavezetővel kértek találkozót, de a miniszter nem fogadta a tanulói delegációt.

Hírdetés

"A kormány nem hallgat meg minket: két év távoktatás után hirtelen visszaállítják a régi érettségit, nem törődve a pandémia miatti lelkiállapotunkkal" – mondta a sajtónak a Lupa római diákmozgalom szóvivője. Hozzátette, a Draghi-kormány csak gumibottal képes válaszolni a fiataloknak.

Január 28-án Torinóban a diákok utcára vonultak egy 18 éves szakközépiskolás társuk halála miatt, aki egy gyárban végzett szakmai gyakorlaton életét veszítette. A rendőrség gumibotokkal oszlatta a diáktüntetést, hivatalosan húsz fiatal megsérült. Azt követően a torinói gimnáziumokban a tanulók ülősztrájkot tartottak. Luciana Lamorgese belügyminiszter "zavargásnak" nevezte a tüntetéseket, és a fiatalok szélsőséges csoportjaira hívta fel a figyelmet. A pártok elítélték a diákokkal szembeni fellépést.

"Súlyos probléma, hogy a Draghi-kormány gumibottal védelmezi a fiatalok ingyenes kizsákmányolását a szakmai gyakorlatokon" – nyilatkozott Simon Vial, a Kommunista Ifjúsági Front (FGC) tagja.

A járványkorlátozások feloldása után a diákok mozdultak meg elsőként: mostanáig a pandémia miatti óvintézkedések részeként az utcai demonstrációkat is korlátozták. Elemzők szerint a diákok újraindították az Olaszországban gyakori tüntetések korszakát.

Pénteken a tömegközlekedési dolgozók is sztrájkoltak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »