Nem fér bele a sajtószabadságba a „lázító” hongkongi újságírók leültetése az EU szerint

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) a sajtószabadság tiszteletben tartására szólította fel Hongkongot a 2021-ben megszűnt Stand News című hongkongi online hírportál korábbi főszerkesztőjének és felelős szerkesztőjének elítélésérére reagálva csütörtökön.

Brüsszeli közleményében az uniós külügyi szolgálat – szóvivője útján – emlékeztetett: a hongkongi illetékes bíróság két évig tartó börtönbüntetésre ítélte a híroldal két korábbi vezetőjét, Chung Pui-kuen főszerkesztőt, és Lam Siu-tung felelős szerkesztőt "lázító anyagok közzétételére és sokszorosítására irányuló összeesküvés elkövetéséért".

Az uniós szolgálat hangsúlyozta: az ítélet újabb jele annak, hogy egyre inkább szűkül a hongkongi alaptörvényben is alapvető jogok között rögzített sajtószabadság tere. Az ítélet azzal a veszéllyel jár, hogy tovább gátolja a pluralista eszmecserét és a szabad információáramlást, amelyek Hongkong gazdasági sikerének sarokkövei – emelték ki.

Hírdetés

A bírósági eljárás részeként a két érintettet több mint 300 napig előzetes letartóztatásban tartották. Tárgyalásuk pedig a becsült 20 nap helyett összesen 57 napig tartott – hívták fel a figyelmet.

"Az Európai Unió felszólítja a hongkongi hatóságokat, hogy állítsák helyre a sajtószabadságba vetett bizalmat az országban, és hagyjanak fel az újságírók büntetőeljárás alá vonásával" – fogalmaztak. A szabad, független és a többfajta véleménynek helyet adó média megőrzése létfontosságú az ellenállóképes és egészséges társadalmak számára – tették hozzá.

Az ítélet közel három évvel azt követően született, hogy 2021 decemberében több rendőr érkezett a hírportál irodájába, ahol dokumentumokat foglaltak le és többeket előállítottak. A tárgyalás során az ügyészek azzal vádolták a weboldal vezetőit, hogy 2020 júliusa és 2021 decembere között 17 olyan "lázító tartalmú" híranyagot tettek közzé, amelyek becsmérelték a pekingi kormányt, a hongkongi hatóságokat és a nemzetbiztonsági törvényt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »