Nem érdekelte a berettyóújfaluiakat a népszavazás, megépülhet a fideszes városvezetés által óhajtott rabkórház

Többen voksoltak ugyan a berettyóújfalui rabkórház ellen, de érvénytelen lett a büntetés-végrehajtási egészségügyi intézményről szervezett népszavazás, így felépülhet a város mellett a börtönkórház. A vasárnap esti nem hivatalos eredmény szerint a valamivel több mint 12 ezer választópolgárnak csak a negyede, 3035 választó szavazott. Egyébként 1953 szavazatot adtak le arra, hogy a helyi testület vonja vissza a már elfogadott határozatát. A nemre, vagyis a rendelet megtartására 1068-an voksoltak.

A berettyóújfalui képviselő-testület már májusban áldását adta a beruházásra, ám utólag mégis kiírták a voksolást.

A népszavazást azt követően írták ki, hogy májusban a helyi képviselők egyhangúlag támogatták egy önkormányzati terület átadását az állam számára, ahol a börtönkórházat felépítenék. A döntés után azonban a lakossági felháborodás hatására a népszavazás kiírásáról döntöttek, a határozat végrehajtását pedig felfüggesztették.

Az alacsony részvételi arány csak a felháborodás fényében meglepő. A kampány ugyanis meglehetősen csendesen zajlott, mivel a fideszes polgármester és Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, valamint a helyi Gróf Tisza István Kórház igazgatója egyaránt támogatta a beruházást. Így a döntés mellett kiállóknak az is megfelelő volt, ha kevesen mennek el szavazni, ezáltal érvénytelen lesz a népszavazás. A támogatók hosszútávon a kórház autonómiájának fennmaradását, az eszközpark fejlesztését, illetve 180 új munkahely létrejöttét látják biztosítottnak a beruházással. Az ellenzők viszont attól tartanak, hogy a rabkórház megépítése miatt a helyi kórház, illetve a nyolcvanezer ellátottnak nyújtott egészségügyi szolgáltatás kerül veszélybe, mivel szerintük oda irányíthatják át az orvosokat, ápolókat.

Hírdetés

Már tárgyalnak a kivitelezőkkel, így akár 2019-ben beköltözhetnek az első rabok az új intézetekbe.

A rabkórház egyébként egy közel egy hektáros területen épülhet fel, amely a 42-es főútról közelíthető meg. A beruházás becsült összköltsége – az eszközök beszerzésével együtt – meghaladja az ötmilliárd forintot.

Muraközi István fideszes polgármester pénteken azt mondta, ha nem éri el az 50 százalékos arányt az érvényesen szavazók száma, nem dönthetnek a határozat visszavonásáról. Úgy fogalmazott, a voksolástól távol maradók is véleményt nyilvánítottak.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »