Nem csökken a fertőzöttek száma, a rendőrség felügyeli a karantént Királyhelmecen

Nem csökken a fertőzöttek száma, a rendőrség felügyeli a karantént Királyhelmecen

Nem csökken a fertőzöttek száma a tőketerebesi járásbeli Királyhelmecen. Az elmúlt hétvégén összesen 2573 embert teszteltek, és 59 fertőzöttet találtak, ami 2,29 százalékos fertőzöttséget jelent. Ez azt jelenti, hogy az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest romlott a helyzet, akkor 2,11 százaléknyi volt a fertőzöttek aránya – tájékoztatott Pataky Károly, a város polgármestere. Pataky hozzátette, szigorúbb intézkedések bevezetésére van szükség.

A regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) elrendelte, hogy a város önkormányzata a rendőrség segítségével köteles felügyelni a karanténintézkedések betartását.

– mondta Pataky a város honlapján közzétett videóban.

Példaként említett egy olyan esetet, amikor egy lakos, akinek pozitív lett az antigéntesztje, ahelyett, hogy azonnal karanténba vonult volna, elment egy másik tesztelőpontra újabb tesztet csináltatni. Az egyik környékbeli településen lakó nő bement a városba leteszteltetni magát, pedig egy héttel korábban pozitív volt a tesztje, vagyis 14 napig karanténban kellett volna maradnia, Az eseteket jelentették a rendőrségen.

Hírdetés

A városban kialakult helyzet miatt hétfőn (február 22.) összeült a válságstáb, az ülésen jelen voltak a rendőrség és a kórház képviselői is.

„A kórház igazgatója arról számolt be, hogy riasztó a helyzet. Egyebek mellett elmondta, hogy a COVID-osztályon ápolt 128 beteg közül december vége óta 28-an meghaltak, és a betegek átlagéletkora meredeken csökken” – mondta a polgármester.

Pataky elmondása szerint a rendőrség továbbra is szigorúan ellenőrzi, hogy a fertőzöttek betartják-e a karantént. Ezek a személyek még az élelmiszerboltba sem mehetnek ki, kérésre az önkormányzat bevásárol nekik.

„A válságstáb úgy döntött, hogy a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni a bevásárlóközpontok környékén. Felszólítjuk a posta, a bevásárlóközpontok és a többi intézmény vezetőjét, hogy szigorúan tartassák be a járványügyi előírásokat. Arról is döntés született, hogy megpróbáljuk minél jobban elkülöníteni az azonosított járványgócokat a város más részeitől, hogy megvédjük a felelősen viselkedő lakosokat azoktól, akik nem hajlandók betartani az előírásokat” – mondta Pataky Károly.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »