Nem csoda, ha megérzi a pénztárcánk! Másfél éve folyamatosan nő az infláció Szlovákiában

Nem csoda, ha megérzi a pénztárcánk! Másfél éve folyamatosan nő az infláció Szlovákiában

Egymást követő 17 hónapon keresztül folyamatosan növekvő tendenciát mutat az infláció Szlovákiában. Míg tavaly júniusban 2,9 százalékos inflációt mértek, idén 22 éves maximumra, 13,2 százalékra nőtt.

A Statisztikai Hivatal által figyelt adatok szerint legjelentősebben az élelmiszerárak és a lakhatási költségek nőttek – évközi szinten majdnem 20 százalékkal. Kétszámjegyű növekedést mutatnak az utazási, vendéglátóipari költségek, valamint a bútorárak, lakásberendezési tárgyak árai is.

A szlovákiai háztartások költségeinek több mint negyedét a lakhatási költségek teszik ki. Itt évközi szinten 15,5 százalékkal többet kell már kifizetniük a szlovákiai családoknak. A bérleti díjak 18,5 százalékkal, az áram, gáz és hőenergia 15,8 százalékkal lett drágább az előző év azonos időszakához képest. A vezetékes víz és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások ára 8,3 százalékkal kerül többe.

Hírdetés

Az élelmiszerek ára az előző év azonos időszakához képest átlagosan 18,7 százalékkal nőtt. Leginkább a kenyér, tej, sajt és tojás ára nőtt, mégpedig 21 százalékkal. A hús 19 százalékkal, a növényi olajok és zsírok ára 47,2 százalékkal, a zöldség 15,4 százalékkal, a cukor 11,2 százalékkal, a gyümölcsök 7,6 százalékkal lettek drágábbak.

Az alkoholmentes italok közül a kávé, tej és a kakaó ára 9,9 százalékkal nőtt, az ásványvizek, üdítők, gyümölcslevek ára 8,8 százalékkal kerül többe mint tavaly. Az alkoholos italok ára 5,3 százalékkal nőtt.

Tovább nőtt az üzemanyagok ára is, évközi szinten 43,4 százalékos drágulást tart számon a Statisztikai Hivatal. Tavaly júniushoz viszonyítva az étkezési költségek 20 százalékkal, az egészségügyi szolgáltatások 8,5 százalékkal, a rekreációs, kulturális szolgáltatások és üdülések 7,4 százalékkal, a biztosítások 5,5 százalékkal drágultak.

sita


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »