Nem csak nálunk, a nyugati világ nagy részén is nő az elégedetlenség

Nem csak nálunk, a nyugati világ nagy részén is nő az elégedetlenség

Donald Trump támogatóitól a dél-európai tüntetőkig a demokratikus országok szavazói pokoli dühösek. Az okok: társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség, bevándorlás, a politikai rendszerek és a politikusok közömbössége. Az alábbi diagrammok megmutatják, hogy a világpolitikát újabban és egyre gyakrabban megrázó erők fokozatosan erősödnek.

 

A világon mindenhol egyre kevesebb vagyonnal rendelkeznek a középosztálybeliek. Az ő fogyasztásuk viszi előre leginkább a gazdaságot, tehát ha csökken a számuk, vagy kevesebbet tudnak költeni, az az ország egészére kihat. Amint látjuk, ez nem csak minket érint, hanem a világ fejlett részét is.

 

Forrás: Bloomberg.com

 

A gazdagok még gazdagabbak lettek. A világ lakosságának 1 százaléka nagyobb vagyon felett rendelkezik, mint másik 3,5 milliárd ember. És egyre gazdagabbak. Az alábbi grafikon a Föld lakosságának vagyonának növekedését hivatott bemutatni. Hogy a különbség ráférjen egy grafikonra, ezért a piros vonal a leggazdagabb 10 százalék vagyonát mutatja, a fekete pedig a lakosság fennmaradó 90 százalékát.

 

Forrás: Bloomberg.com

 

A tavalyi és az idei példátlan menekültáradat soha nem látott elégedetlenséget szült a lakosság körében. A grafikonokból jól látható, hogy nem mindegyik országot érintette ugyanúgy a migránsválság, az adatok az országokba érkező illegális bevándorlók számát mutatják (k = 1000).

 

Hírdetés

Forrás: Bloomberg.com

 

Érdekes, hogy a választók körében hogyan fordult át a migrációs téma a legfontosabb politika kérdésbe. Míg Franciaországban 5-ről csupán 11 százalékra nőtt a migránstémát szem előtt tartó választók aránya, addig a valóban ostromlott Németországban drámai mértékben, 3-ról 40 százalékra nőtt ugyanezeknek a szavazóknak az aránya.

 

Forrás: Bloomberg.com

 

A demokrácia fellegváraként emlegetett USA-ban 9/11 után a választók 54 százaléka bízott meg a politikusaiban. Tavaly már csak 19 százalék. A következtetéseket mindenki levonhatja.

 

Forrás: Bloomberg.com

 

Európában sem jobb a helyzet a politikusok megbízhatóságát illetően. Meglepő, de nem Görögország a sereghajtó, hanem egy másik dél-európai ország, Spanyolország. Ha az alábbi országokban ilyen rossz a helyzet, vajon mi lehetne a felmérések eredménye nálunk?

 

Forrás: Bloomberg.com

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »