Nem biztos, hogy Magyarországon temetik el Andy Vajnát

Nem biztos, hogy Magyarországon temetik el Andy Vajnát

Habár az utóbbi években Magyarországon élt, nem biztos, hogy itt temetik el Andy Vajnát, aki vasárnap, 74 évesen hunyt el budapesti otthonában. A filmproducer 12 éves volt, amikor 1956-ban elmenekült Magyarországról és új életet kezdett, majd világhírű lett az Egyesült Államokban.

Andy Vajna temetésének helyszínéről a Blikk szerint özvegye, Vajna Tímea dönthet, ő azonban a gyász miatt még nem foglalkozott a szertartással kapcsolatos ügyekkel.

Barátai és tisztelői miatt szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen Budapesten búcsúztató, de az is lehetséges, hogy egy súlyos betegség miatt fiatalon elhunyt fia, Justin és szülei mellett nyugodhat Los Angelesben.

Amennyiben az amerikai állampolgárságot megszerezni készülő özvegy a ma­gyarországi búcsúztató mellett dönt, és az állam kegyeire bízza férje utolsó útját, szinte biztos, hogy állami te­metésben lesz része, ahol ha­zai tisztelői is elkísérhetik a vég­ső útjára – írta a Bors.

Hírdetés

Az utóbbi években a magyar filmgyártás megújításáért dolgozó kormánybiztos beszámolók szerint infarktus áldozata lehetett: vasárnap reggel ágya mellett fekve találtak rá. Andy Vajnát a hozzá közel állók a házában gyászolták. Halálhíre az Egyesült Államokban is kiemelt fontosságú volt, színészek és barátok emlékeztek meg a haláláról.

A hazai filmgyártás felfuttatásáról szőtt terveiről beszélt. A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos akkor azt mondta, bár az utóbbi években készültek forgatókönyvek, de mindegyikből hiányzott valami, ami miatt nem támogatta volna saját vagyonából.

A teljes beszélgetés megtekinthető az interjúról készült alábbi videókban:

Vajna András György, Andrew G. Vajna, művésznevén Andy Vajna (Budapest, 1944. augusztus 1. – Budapest, 2019. január 20.) hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke.

2011 januárjától haláláig a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt.

2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »