Nem biztos, hogy jó jel, ha egy vagy több muszlim bevándorló lőgyakorlatra jár

Már régebben radikalizálódtak, és lőgyakorlatra is jártak a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett fegyveres vérengzés elkövetői – közölte kedden a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A 29 éves pakisztáni Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et megsebesített a múlt héten a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozóinak munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

David Bodwich, az FBI Los Angeles-i irodájának vezetője a nyomozás állásáról beszámolva azt mondta, hogy Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook egy jó ideje lőgyakorlatra járt. Annak a lőtérnek a vezetője, ahova Rizwan Farook járt, úgy nyilatkozott, hogy semmi különöset nem látott a férfi viselkedésében, igaz, nem is beszélt vele soha. Legutóbb néhány nappal a merénylet előtt jártak ott.

Hírdetés

"(A nyomozás során) megtudtuk, hogy mindketten radikalizálódtak, és ez már egy jó idővel ezelőtt történt" – mondta Bowdich. Hozzátette, még keresik a választ arra, hogy miért, ki által és mikor kerültek radikális befolyás alá az elkövetők.

A támadások férfi résztvevőjének munkatársai egy évvel ezelőtt részt vettek egy olyan képzésben – éppen a merénylet színhelyéül szolgáló konferenciateremben -, amely egy esetleges fegyveres terrortámadással szembeni védekezésre készítette fel a megyei egészségügyi szolgálat dolgozóit. Azt egyelőre nem tudják a nyomozók, hogy Syed Rizwan Farook is részt vett-e a szóban forgó képzésben 2014 végén.

A múlt szerdai támadás túlélői elmondták, hogy kollégáik éppen azt tették a gyilkos pár lövéseinek hatására a teremben, amit tanultak az ezzel kapcsolatos tanfolyamon: megpróbáltak elbújni az asztalok alatt, és csendben maradni, hogy elkerüljék a támadók figyelmét. Corwin Porter, az intézmény igazgatóhelyettese azt mondta, hogy sajnos az asztalok vagy bármi más nem sok védelmet nyújtottak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »