„Nem bíznak a médiában a chemnitziek”

Merkel összefogást hirdetett a „szélsőjobboldali tüntetők és a neonácik” ellen, a lapunknak nyilatkozó városbeli szerint csak a baloldaliak és a migránsok kapnak védelmet. Voltak szélsőjobboldaliak is a tüntetők között, tévedés lenne azt hinni, csak nácik vonultak fel az utcán, mert zömmel a gyilkosságokból és a média által sugárzott torz képből, valamint a migránsoknak juttatott támogatás miatt feldühödött, egyszerű állampolgárok tiltakoztak.

Korántsem csak a nácik és szélsőjobboldaliak vonultak fel Chemnitzben, a meggyilkolt áldozat pedig csak védekezni próbált – állítja a késelés áldozatának ismerőse. Közben a kormány összefogást hirdetett, de nem a bűncselekmények, hanem az ellenük való, szélsőjobboldalinak nevezett tiltakozások ellen.

Nem érezzük magunkat nagyobb biztonságban attól, hogy több a rendőr, mert tudjuk, hogy azok csak a baloldaliakat és a migránsokat védik – mondta el lapunknak egy chemnitzi magyar. B. Pál a hetvenes évek óta él Németországban, az augusztus 26-ára virradóra huszonöt késszúrással kivégzett áldozat a fia egyik barátja, kollégája volt. Az elkövető a gyanú szerint egy szír és egy iraki férfi volt, az elsődleges híresztelések arról szóltak, hogy egy német nőt zaklattak, és ebből alakult ki szóváltás (ezt a rendőrség Twitteren cáfolta), de B. Pálnak saját verziója is van a történtekről: mint mondta, ő úgy tudja, hogy az áldozatot, Daniel H-t egy bankfiók közelében támadták meg a migránsok, akik a bankkártyáját akarták elvenni; az áldozat és társasága azonban sikerrel védekezett, ezért később a támadók nagyobb tömegben visszatértek, és valósággal lemészárolták a 35 éves német-kubai férfit.

Emlékezetes, a továbbiakban tüntetések és ellentüntetések követték egymást, a média által sokszor kollektíve náciknak bélyegzett rendpárti jobboldali és antifasiszta csoportok részéről. Amíg a feltételezett elkövetőket – akiknek kilétére egy kiszivárogtatás után derült fény – a rendőrség nem vette őrizetbe, hajtóvadászat is indult ellenük a szélsőjobboldaliak részéről, emellett a két tüntető tábor tagjai egymással és a rendőrökkel is összecsaptak.

Hírdetés

B. Pál megjegyezte: bár elismeri, hogy voltak szélsőjobboldaliak is a tüntetők között, tévedés lenne azt hinni, csak nácik vonultak fel az utcán, mert zömmel a gyilkosságokból és a média által sugárzott torz képből, valamint a migránsoknak juttatott támogatás miatt feldühödött, egyszerű állampolgárok tiltakoztak. Ahogy az a kép is téves, miszerint az úgynevezett antifasiszták a „jó fiúk”, akik csak a békés együttélésért demonstrálnak.

Amit B. Pál külön nehezményezett, hogy a város polgármester asszonya, Barbara Ludwig is inkább csak a késelést követő „náci” tiltakozásokban és nem magában a bűncselekményben látta a fő kihívást, ráadásul – a férfi elképzelése szerint – a városvezetőnek egyéb problémás ügyei, egy halálos gázolás és annak eltussolásából eredő botrány miatt kifejezetten jól is jön az utcai balhé.

Időközben tegnap Heiko Maas külügyminiszter után Angela Merkel a chemnitzi tüntetések kapcsán arra szólította fel a németeket, hogy fogjanak össze a gyűlölet és a megosztottság ellen; a kancellár szóvivője hozzátette, érthető, ha az emberek aggódnak a bűncselekmények miatt, de ez ellen nem a szélsőjobboldaliak tudnak tenni, akik az erőszakért menetelnek, nem Szászországért vagy Chemnitzért, és nem ők „a nép”. A szélsőjobboldali jelzőt a tiltakozáshullám szerves részét képező, bevándorlásellenes AfD határozottan visszautasította.

MHO


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »