Nem beszélnek magyarul, és tagadják a csalást a román fiatalok

Nem beszélnek magyarul, és tagadják a csalást a román fiatalok

Egy szót sem tud magyarul az a két román állampolgárságú fiatal, akik a vád szerint százmilliókat csaltak ki a Tiszántúli Református Egyházkerülettől és más szervezetektől. Az ügyészség különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással, pénzmosással és közokirat-hamisítással vádolja őket. A Debreceni Törvényszéken ma kezdődött tárgyaláson mindketten tagadták a csalásban való részvételüket.

A két 20 éves román fiatalt azzal vádolja a Hajdú-Bihar Megyei Ügyészség, hogy 2014 januárja és márciusa között több cégtől, illetve szervezettől csalt ki több százmillió forintot. Az volt a módszerük, hogy kivitelező vállalkozások képviselőinek adták ki magukat, és a megrendelőktől az általuk megadott új bankszámlára kérték az átutalásokat – mondván, hogy a korábbi megváltozott.

„A vádlottak és bűntársaik a megrendelők ily módon való tévedésbe ejtésével a kivitelezések ellenértékéhez kívántak hozzájutni, illetve részben hozzá is jutottak” – mondta Gulyásné Birinyi Ildikó ügyész.

Hírdetés

A vádirat szerint egy magyarul beszélő nő Kovács Piroskaként bemutatkozva hívta fel az érintetteket – ő volt az, aki közölte a számlaszám változását. Az ő személye máig ismeretlen. A vádlottak padjára került két román állampolgár nem tud magyarul, végig tolmács fordított nekik. A csalássorozat legnagyobb kárvallottja a református egyház. „A Tiszántúli Református Egyházkerület sértett fenti módon megtévesztett pénzügyi munkatársai módosították az utalás címzettjének számlaszámát, és 2014. február 28-án az egyházkerület a megjelölt számlái alapján összesen 515 041 468 forintot utaltak át a megadott számlára” – tette hozzá Gulyásné Birinyi Ildikó.

Ezeket a bankszámlákat hamis görög, illetve holland útlevelek alapján nyitották tucatnyi magyar, cseh és szlovák pénzintézet fiókjában. Az egyházkerületet végül csaknem 400 milliós kár érte, 118 millió forintot még idejében zároltak a hatóságok egy csehországi számlán. A károsultak között van a Nébih, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, valamint a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. is.

A vádlottak annyit ismertek el, hogy számlákat nyitottak, és kétszer pénzt is vettek fel, de a csalást tagadják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »