Nem azért térdelnek a csajok

Nem azért térdelnek a csajok

Sok éve kering az interneten egy megsárgult régi fénykép, amelyet mindig azzal a kommentárral adtak közre, hogy a kép egy régen elfeledett karácsonyi tradíciót örökíti meg. Attól függően, hogy mely országban terjedt el éppen a mém, különböző módon írták le azt a bizonyos elfeledett népszokást.

Spanyolországban, ahol a gőzerővel terjedő gyament feminizmus sikeresen tartja rettegésben a társadalmat az “éppenhogycsak legyőzött patriarchátus” rémképével, úgy interpretálták a képet, hogy „korábban egy abszurd, megalázó rituálé terjedt el a gazdag rétegek között: az év végén a nő letérdelt férje előtt és bocsánatot kért az egész évben elkövetett hibáiért”.

Oroszországban, ahol valószínűleg a patriarchátus még kellően öntelt magabiztossággal tartja magát, úgy kommentálták a képet, hogy az “Oroszországban és más európai országokban ismert karácsonyi népszokás arról szólt, hogy a nők egy úgynevezett “fehér táncra” térden állva kérték fel a férjeiket”.

Hírdetés

Az igazán mély és őszinte ideáktól áthatott patriarchális értelmezés a kínai interpretációban csúcsosodik ki; szerintük a fotó azt ábrázolja, hogy “Angliában a nők így fejezték ki mély elköteleződésüket a házasságuk iránt és adták tanúbizonyságát asszonyi törekvéseiknek”.

Belgiumban csak egy “száz évvel ezelőtti furcsa bulit” véltek belelátni a fotóba.

Az International Fact-Checking Network, vagyis a nemzetköz tényellenőrző hálózat nemrégen megvizsgálta  a mémekben terjedő állítások igazságtartalmát és kimondta a verdiktet: a leglelkiismeretesebb kutatás ellenére sem lelhető fel semmiféle karácsonyi tradíció, amelynek során a nők térden állva bocsánatért esedeztek volna férjeik előtt vagy ilyen módon kérték volna táncra őket. – Szóval az  már biztos: nem azért térdelnek a csajok .

Mifelénk nem terjedt el soha ez a mém. – Lehet, már annyira eltunyultunk, hogy a fantáziánk is kevés hozzá, hogy legalább kitaláljuk milyen indokkal térdepeltethettük volna le asszonyainkat egy elképzelt karácsonyi népszokásban? – Bevallom, nekem mély és őszinte igényem volna bármely fentiekben leírt női szubmisszióra… – és ráadásul még volnának további ötleteim is.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »