Nem az RMDSZ alpolgármesterét választották Nagybánya ügyvivő polgármesterévé

Nem az RMDSZ alpolgármesterét választották Nagybánya ügyvivő polgármesterévé

Ioan Doru Dâncuș alpolgármester lett Nagybánya ideiglenes polgármestere, miután Pap Zsolt István RMDSZ-es alpolgármester nem kapott elegendő támogató szavazatot az erdélyi város képviselő-testületének hétfői rendkívüli ülésén.

A máramarosi megyeszékhelyen titkos szavazással döntöttek az önkormányzati képviselők arról, hogy ki veszi át a polgármesteri hatásköröket a várhatóan 2024 szeptemberében tartandó önkormányzati választásokig.

A képviselő-testület ülése előtt hétfőn a jogi szakbizottság is ülésezett, és elfogadta, hogy a korábban – egy 2020-as önkormányzati döntéssel – Cătălin Cherecheș helyettesévé kinevezett Ioan Doru Dâncuș helyét a másik alpolgármester, az RMDSZ-es Pap Zsolt István vegye át. A határozattervezetet az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR), és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egy-egy képviselője kezdeményezte.

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke, nagybányai önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta: az átszavazások miatt nem sikerült megszerezni a szükséges 12 szavazatot, de az RMDSZ-t támogató tíz voks is „jó jel”.

Ez nem a mi játékunk, nem mi találtuk ki, hogy leváltsuk a jelenlegi ideiglenes polgármestert, nem mi javasoltuk magunkat, de ha már így történt, helyt álltunk. És helyt is állt volna Pap Zsolt István alpolgármester, ahogy eddig is mindig helyt állt a város vezetésében. És bizonyára sokkal nagyobb stabilitást tudott volna kieszközölni, mint a jelenlegi helyzet, amikor folytatódik a régi rendszer”

Hírdetés

– mondta Pintér.

Hangsúlyozta, az RMDSZ fő prioritása az volt, hogy létrejöjjön egy stabil többség, és megtartsa az alpolgármesteri tisztséget, és utóbbi meg is valósult. „De a harc még hosszú lesz” – összegzett a megyei elnök a Cherecheș által hátrahagyott nehéz anyagi helyzetre utalva.

A 23 tagú testületben az RMDSZ-nek két képviselője van: Pintér Zsolt és a 2020-ban alpolgármesterré választott Pap Zsolt István. Utóbbit tavaly szeptemberben Cătălin Cherecheș megfosztotta alpolgármesteri hatásköreitől, mivel szerinte engedélyezte a gesztenyefesztiválon jelen lévő székelyföldi árusok „kürtőskalács” feliratát. A polgármester a magyar feliratokat román zászlóval takarta le.

Az RMDSZ-es tisztségviselő ennek ellenére továbbra is ellátja alpolgármesteri teendőit, és ígérete szerint a továbbiakban is ezt teszi majd.

Dâncuș valótlannak nevezte a vádat, és több pert indított a párt ellen, így a bíróság döntéséig megtarthatja mandátumát.

Máramaros megye 108 ezer lakosú székhelyén a legutóbbi, 2021-es állapotokat tükröző tavalyi népszámlálás szerint 2713-an vallották magukat magyarnak. A városnak 1996 óta mindig volt RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István 2020-ban nyerte el a tisztséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »