Nem állnak meg a lejtőn a görögök

Alig három héttel a görög választások előtt még semmit nem lehet látni abból, hogy mely pártok irányíthatják az országot az elkövetkező években. De ami bizonyosan látszik, hogy a győztes formáció a kamikaze-kormány szerepét vállalja.

Alexisz Ciprasz augusztusi lemondása, majd a 65 éves Vassziliki Tanu ügyvezető kormányfővé való kinevezése óta Görögországban egyre kevésbé valószínű, hogy a Sziriza vezetőjének forgatókönyve valósul meg. Akkor a politikai elemzők azt valószínűsítették, hogy Ciprasz azért mondott le posztjáról, hogy a még meglévő támogatottsága birtokában újra miniszterelnök lehessen. Ma azonban már egészen más a helyzet: egyedül a megszorítások a biztosak, ahogy az is, hogy az új kormány is belerokkan a trojka által az országra kényszerített megszorító csomagba.

Hurrá után kiábrándultság

A kilátások kapcsán portálunk felkereste Pogátsa Zoltán közgazdászt, aki az elmúlt hónapokban a helyszínen követte végig a görögországi eseményeket. A szakember tapasztalatai szerint a görögöket a megszorító csomag életbe léptetése óta továbbra is érdekli a válság, ami a hétköznapokban úgy csapódik le, hogy folyamatosan növekednek az adóik. Emellett már számos olyan céggel találkozott, ahol leépítések folynak, a vállalatoknak eszük ágában sincs növelni a kapacitásaikat.

Ezzel szemben a politikai válság ma már alig érdekli a görögöket: a lakosság az augusztust már úgy töltötte, hogy megpróbált nem tudomást venni a helyzetről. A szakember szerint ez annak köszönhető, hogy áprilistól júliusig gyakorlatilag csak a politikáról volt szó, s miután a népszavazás eredményével gyökeresen ellentétes változások történtek, óriási kiábrándultsági hullám söpört végig az országon.

Egészen új forgatókönyvek

Pogátsa Zoltán szerint ez az apátia bizonyosan meglátszik majd a választási részvételi arányokon, vagyis sokkal kevesebben járulnak majd a szavazóurnákhoz, mint januárban, vagy a nem régi népszavazáson.

Hírdetés

Ilyen helyzetben Ciprasznak korántsem lesz egyszerű a helyzete: már a lemondásakor úgy látszott, hogy nem tud majd egyedül kormányt alakítani, csak a liberális Potamival. Ráadásul a legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint rohamosan csökken a Sziriza támogatottsága, így fej-fej mellett van az Új Demokrácia Párttal. Ezért ma már az sem biztos, hogy a Sziriza a Potamival képes lenne koalíciót kötni. „Így még az is lehet, hogy egyáltalán nem jön be Ciprasz húzása” – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a volt kormányfő a pártjából kiszakadt Népi Unióra sem számíthat.

Ezzel pedig egészen új felállás állhat elő választások után: a szakértő szerint az is lehetséges, hogy egy nagykoalíció jön létre a Sziriza, az Új Demokrácia Párt és a Potami részvételével, ami fél évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.

Destabilizálódó helyzet jöhet

A közgazdász úgy látja, hogy a mostani megszorítások tovább fogják rontani az eleve katasztrofális állapotban lévő gazdaság helyzetét, mivel a mostani csomagnak nincs olyan eleme, amely azzal kecsegtetne, hogy jobbra fordulna a görögök sorsa. Ezért minden valószínűség szerint továbbra is csökkenni fog a GDP, az államadósság pedig 200 százalék fölé emelkedhet.

A szakember szerint már előre látni, hogy a következő, megszorításokat vállaló kormány is elveszíti majd a szavazóit, de a többiek támogatottsága sem nő majd ezzel párhuzamosan. „Így egy destabilizálódó helyzet lesz, ahol már semmilyen politikai erőben nem bíznak a szavazók” – hangsúlyozta Pogátsa Zoltán.

Csak egy biztos: a megszorítás

A szakember szerint azonban bármilyen összetételű is lesz a következő kormány, annyi bizonyos, hogy a megszorítások folytatódnak. Ugyanis a választásokon esélyes pártok a csomag megkötése mellett érveltek, vagy passzívan támogatták azt. Akik viszont ellene voltak, ma teljesen esélytelenek arra, hogy kormányt alakítsanak: az Arany Hajnal ellen bírósági eljárás van folyamatban, de a támogatottságukat sem tudták növelni. A kommunisták ugyanígy karanténban vannak, a friss Népi Unió pedig egyelőre nem tudott sok szavazót szerezni.

Pogátsa Zoltán úgy látja, hogy az új kormány már egy kész helyzetet fog örökölni, mert a harmadik memorandum teljes mértékben kijelöli a görög gazdaság pályáját. Másrészt a Sziriza-kormány azt is bevállalta, hogy minden egyes lépésüket egyeztetni fogják a trojkával. Így a közgazdász szerint nem kétséges, hogy az év végén látható számok már a gazdaság visszaeséséről fognak szólni. „A jövő év elejére így egy komoly politikai válság lehet, mert a választók még jobban érezni fogják a megszorításokat” – tette hozzá a szakember.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »