Nehezebb új alkalmazottakat találniuk a cégeknek

Nehezebb új alkalmazottakat találniuk a cégeknek

A munkaadók 30%-a hajlandó idősebb munkavállalókat felvenni a változó munkapiaci körülmények miatt.

A szlovák cégek 2022 eleje óta a legerősebb toborzást tervezik őszre. Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt azonban globális és páneurópai léptékben továbbra is a leggyengébb toborzási tervekkel rendelkező országok közé tartozik. A szomszédos Ukrajna kedvezőtlen helyzetének hatása így továbbra is elsősorban a közvetlen szomszédságában lévő országokat érinti. Ezt mutatják a ManpowerGroup Slovakia rendszeres negyedéves felmérésének eredményei, amelyet 510 munkaadóból álló mintán végzett.

Szlovákiában a szezonális ingadozásoktól megtisztított nettó munkaerő-piaci index eléri a +15%-os szintet. Az előző negyedévhez képest ez 5 százalékpontos növekedést jelent, éves szinten 7 százalékponttal.

Globálisan a negyedik negyedév nettó munkaerő-piaci indexe +30%, ami 1 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és 2 százalékponttal magasabb, mint az előző negyedévben.

Hírdetés

„Az elmúlt évben a munkaadók némileg visszafogottabban vettek fel új munkavállalókat. Annak ellenére, hogy tudatában voltak annak, hogy erősítésre lesz szükségük, sok cég elhalasztotta a felvételt. Legújabb felmérésünk eredményei azonban azt mutatják, hogy a cégek több új munkahely létrehozását tervezik ősszel, és ez annak ellenére, hogy továbbra is fennáll a nagyobb mértékű instabilitás” – mondta Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup Slovakia vezérigazgatója.

Versenyképesebbek lesznek azok a cégek, amelyek a képzettség növelésére és az átképzésre helyezik a hangsúlyt. A munkafolyamatok gyorsan átalakulnak a mesterséges intelligencia megjelenésével és a megújuló energiaforrásokra való átállással. Az emberekbe történő befektetések kulcsfontosságúak lesznek a jövőben a vállalatok rugalmasságának és agilitásának megőrzésében”

– hangsúlyozza Rumiz.

A munkaadók Szlovákia minden régiójában több embert terveznek felvenni, mint amennyit elbocsátanak. A legtöbb cég Pozsonyban várja új emberek felvételét, a nettó munkaerő-piaci index +25%. Nyugat- és Közép-Szlovákiában a munkaerő-piaci index +11 százalékon áll. Kelet-Szlovákia +6%-os nettó munkaerő-piaci indexével elmarad a többi régiótól. Az előző negyedévhez képest 5 százalékpontot esett az index.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »