Nehéz idők várnak a forintra a következő hónapokban

A bankközi devizapiacon hétfő délután 304,64 euró-forint árfolyamon is kötöttek üzletet, ilyenre kilenc hónapja nem volt példa. A kurzus már jó néhány napja a 305-ös szint közelében mozog, s az árfolyam eddig egy-két nagyobb kötés vagy a short pozíciók lezárása miatt lendülhetett ki.

Ötvös Mihály, a CIB Bank szenior deviza-üzletkötője szerint stop-lossok aktiválódhattak azoknál a befektetőknél, akik még korábban, magasabb szinteken vásároltak eurót, tehát veszteségmegállító ügyletek miatt erősödött eddig a forint. „A lengyel zloty gyengülése is szerepet játszhatott, mert egyre népszerűbb a hozamkülönbözetre alapozott devizakereskedés a régióban.

Forrás: MTI

A zloty a lengyel politikai kockázatok miatt sokat gyengült az elmúlt napokban, ezért sokan kiszálltak belőle, és forintot vásároltak helyette. Korábban erre fordítva is akadt példa, mikor Magyarország került erősebb össztűz alá, akkor zlotyt vettek inkább a befektetők” – mondta el a Világgazdaságnak Ötvös Mihály.

Hírdetés

Múlt szerdán egy euróért még pontosan 4,2 zlotyt adtak, de péntek estére már 4,2671-ig szaladt fel az árfolyam. A zloty a legfelső bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvénnyel kapcsolatos tiltakozások és tüntetések miatt gyengült. Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn vétót emelt az átalakítási elképzelésekkel szemben, ennek hatására már enyhén erősödött a zloty. A Reuters adatai szerint tegnap kora délután már 4,2574-en járt a kurzus. Mindeközben a forint hasonló mértékben, 1,4 százalékkal erősödött a zlotyval szemben.

Az euróval szembeni forintárfolyamot a 304,6-nél húzódó technikai alátámasztás is segített megfogni, amely nem sérült

– fűzte hozzá Ötvös Mihály. A Bloomberg adatai szerint az elmúlt héten egyszer sem jutott a kurzus 305 alá az európai kereskedési szakasz befejezéséig, ami zárásnak tekinthető az amúgy egész nap nyitva lévő devizapiacon. A sokak által figyelt szint alatt tavaly októberben járt néhány napig az árfolyam, mely 2015 május óta stabilan a 305–315 közötti sávban mozog.

A térségi devizák piacán egyébként nincs nagy mozgás a nyári időszakban, szakértők szerint ezért is tudta megközelíteni a sáv alját a forint. A hazai fizetőeszközt az euró (dollárral szembeni) erősödése is segítette, e mozgás hagyományosan enyhén pozitív hatást gyakorol nemcsak a forintra, hanem a régiós devizákra is. Közülük a forint és a zloty a leglikvidebb.

A cseh korona a rögzített árfolyam elengedése óta lassan felértékelődik, most éri el az euróval szemben a 26 koronás szintet, ahol 2013. november elején járt utoljára. A román lej a helyi politikai turbulenciák ellenére az egyik legstabilabb, az euróval szembeni árfolyam a 4,55 és 4,6-es sávban mozog. A lej idén 0,6 százalékkal gyengült az euróval szemben, míg a forint 1,1 százalékkal, a zloty 3,4, a korona pedig 3,7 százalékkal erősödött.

Ötvös Mihály szerint a forint a következő hónapokban 2-3 százalékkal is gyengülhet, részben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) laza monetáris politikájának hatására. „Az MNB nem nyilvános devizapiaci ügyletekkel is gyengítheti a forintot. Bár kimondott árfolyamcélja nincs, de a kamatpolitikán kívüli finomhangolásokkal is be tud avatkozni. Meglepetés lenne, ha 300-ig menne az árfolyam, az pedig főleg, ha ott is maradna” – mutatott rá Ötvös Mihály.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »