Négyen a vádlottak padján (Uzsorázás, pénzmosás, zsarolás)

Négyen a vádlottak padján (Uzsorázás, pénzmosás, zsarolás)

Vádat emeltek a Kovászna Megyei Törvényszéken két előzetes letartóztatásban levő férfi ellen uzsorázásért, pénzmosásért és zsarolásért, valamint társaik, két hatósági felügyelet alatt álló nő ellen pénzmosásért, közölte a Kovászna Megyei Ügyészség pénteken.

A vádirat szerint egyik férfi 2015 és 2023 között 40, a másik 2017 és 2023 között 26 személynek adott kölcsön pénzt havi uzsorakamatra, ingatlangaranciával. Az uzsorázásból származó összegekkel előző 2018-tól, a másik 2019-től ellenőrzésük alatt álló jogi személyeket hiteleztek meg, utólag készpénzt véve fel a tartozás fejében, így a törvényesség látszatát keltve jutottak pénzhez, ugyanakkor ingatlanokat is vásároltak.

Hírdetés

A női vádlottak egyike a társa által uzsorázással szerzett összegeket banki tranzakciókkal forgatta meg, pénzt vett fel, és ismerősök, illetve az ellenőrzése alatt álló jogi személyek számláira fizette be, ugyanakkor ingatlanokat vásárolt. A másik nő 2017 és 2023 között ingatlanokkal üzérkedett, közölte az ügyészség.

A Kovászna és a Brassó megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának, csendőrségének, a Kovászna megyei gazdasági és bűnügyi rendőrség, a rohamosztag munkatársainak támogatásával tavaly december 18-án házkutatásokat szervezetek 16 helyszínen és 6 elfogatóparancsot hajtottak végre. A házkutatások során dokumentumokat, egy személygépkocsit, más járművek iratait és kulcsait, három mobiltelefont, négy laptopot, egy táblagépet, különböző adathordozókat, valamint pénzt – 936 317 lejt, 72 400 eurót, 285 000 forintot, 100 dirhamot – és 900 liter szeszt foglaltak le, írtuk meg lapunkban december 20-án. Említett két férfit és két nőt 24 órára őrizetbe vették, majd a Kovászna Megyei Törvényszék elrendelte K. L. és N. Cs. harmincnapos előzetes letartóztatását, valamint a nők – N. Sz. M., utóbbi felesége és G. Zs., előbbi anyja – hatósági felügyelet alá való helyezését, és az intézkedéseket havonta meghosszabbította.

A törvényszékről megtudtuk, hogy a perben összesen 76 fél szerepel, a 4 vádlotton kívül 54 károsult és még 18 polgári fél, közülük egy károsult és 8 polgári fél titkosított néven. (sz.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »