Negyedével csökkent az Ukrajnán keresztül Európába érkező földgáz mennyisége tavaly

Negyedével csökkent az Ukrajnán keresztül Európába érkező földgáz mennyisége tavaly

Tavaly 25 százalékkal kevesebb földgáz érkezett Európába Ukrajnán keresztül. Az ukrán gazdaság így jelentős tranzitbevételektől esett el -bár így is több energiahordozó ment át Ukrajnán, mint azt a Gazprom korábban jelezte.

Az ukrán gázszállító vállalat közlése szerint 41,6 milliárd köbméter földgáz haladt át Ukrajnán Európa irányába – ez napi 114 millió köbmétert jelent.

Oroszország és Ukrajna kapcsolata a kijevi forradalom, majd a Krím orosz annexiója után enyhén szólva is problémás, és ez rányomja bélyegét a gazdasági kapcsolatokra is, főleg a gázszállításra. Ráadásul, tavaly befejeződött az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése, ami olyan új szállítókapacitásokat jelent, amelyek Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Nyugat-Európába juttathatják a földgázt.

Hírdetés

Közben Európában magas gázárakat produkáló energiaválság alakult ki, amit Moszkva egyesek szerint arra használ, hogy kikényszerítse az Északi Áramlat 2 elé gördített uniós akadályok felszámolását.

Az ukrán gázszállító vállalat szerint az orosz Gazpromjelenleg napi 50 millió köbméter energiahordozót szállít Ukrajnán keresztül Európába, ilyen alacsonyan nem jártak a napi szállítások 2020 januárja óta.

CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »