Négy napon belül két áremelés – ijesztően emelkedik a benzin ára

Négy napon belül két áremelés – ijesztően emelkedik a benzin ára

Szlovákia magas üzemanyagárakkal küszködik. A hétvége után ismét megugrott a benzin és a gázolaj ára, ami egyértelműen átlépte az 1,70 eurós küszöböt, és a jövő kilátásai sem tűnnek túl rózsásnak.

Az áremelkedés azonban az autós szezon vége után sem állt meg. Ennek oka az OPEC-országok döntése, miszerint elzárják az olajcsapokat, mivel vonzó szinten akarják tartani az árakat.

Az OPEC-kartell már régóta bejelentette, hogy 100 dolláros hordónkénti olajár megfelelő lenne a számára”

– jegyezte meg Boris Tomčiak elemző.

Hirtelen megemelkedett a benzin ára

Hírdetés

A benzin és a gázolaj ára ezért is emelkedett néhány nap alatt már kétszer is. Először szerdán, másodszor pedig szombaton, amikor a benzin elérte az 1,75 eurós szintet, ami kissé már kezd hasonlítani a tavalyi árakra. Nem sokkal marad el a dízel sem, ami mindössze két centtel olcsóbb.

Tomčiak kijelentése már a világpiaci olajárakban is megmutatkozott.

Ezeknek az áraknak a felzárkóztatásával számolni kell a benzinkutaknál. Ez még eltarthat néhány hétig, de az áremelés nagy része nagy valószínűséggel már a hátunk mögött van”

– magyarázta Dominik Hapl elemző.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a benzin megközelítheti az 1,80 eurós határt. Ezzel szemben az amerikai, európai vagy kínai gazdasági fejlődés lassulástól való félelmek a jelentősebb áremelkedést tovább fékezik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »