Négy halottja van a washingtoni Capitolium ostromának

Négy halottja van a washingtoni Capitolium ostromának

Csaknem négyórányi zavar után biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg.

Paul Irving, a képviselőház illetékes tisztségviselője arról számolt be, hogy a hatóságok kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatták az irodáikat. Ezt követően az épület környékéről is kiszorították a tüntetőket a nemzeti gárda részvételével.

A helyzet több televíziós csatorna beszámolója szerint teljesen kaotikus volt a Capitoliumban.

Több tüntető behatolt az épületbe. A hatóságok könnygázt vetettek be ellenük és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektoroknak a megválasztott amerikai elnökre, Joe Bidenre leadott szavazatát. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A Capitoliumban lövések is eldördültek.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. A BBC News cikke arról is beszámol, hogy az áldozatot nyilvánosan nem nevezték meg, de a helyi média kiderítette, hogy az amerikai légierő veteránjáról, Ashli Babbitről van szó. Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.

Ashli Babbit, of San Diego, was killed on Wednesday

Ashli Babbit, of San Diego Credit: Twitter

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt székházánál is csőbombát találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint. Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.

– Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk – hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen, felszólítva támogatóit, hogy menjenek haza békében. Joe Biden megválasztott elnök ezt megelőzően Trump közbeavatkozását sürgette, aláhúzva, ki kell állnia, és fel kell szólítania híveit a „zendüléssel határos ostrom” azonnali beszüntetésére. Leszögezte: a modern időkben példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia.

A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban. A Facebook és az Instagram később egy napra blokkolta is az elnök oldalát a szabályok megsértésére hivatkozva, a Twitter pedig 12 órára zárolta fiókját, miután három bejegyzésének törlését is kezdeményezték amiatt, hogy azok elmondásuk szerint erőszakra buzdíthatnak. Az elnök egy másik Twitter-bejegyzésében – amely továbbra is elérhető a közösségi portálon – azt kéri híveitől, támogassák a rendőrséget, akik a hazájuk oldalán állnak.

Protesters crowd the steps outside the Capitol building

Hírdetés

Credit: STEPHANIE KEITH

Mike Pence alelnök elítélte az erőszakot, amely szerinte soha nem vezethet győzelemre, illetve a munka folytatására szólított fel. George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket. „Visszataszító és szívszorító látvány volt.

Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban” – írta.

Cops are seen clearing the US Capitol with tear gas

Credit: STEPHANIE KEITH

Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy „hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe”, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos „alaptalan hazugságaival”. Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump gyújtotta be a példa nélküli megmozdulás tüzét.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. – Teljesíteni fogjuk célunkat – fogalmazott.

Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban.

A Twitter pedig 12 órára zárolta Trump fiókját, miután szerdán három bejegyzésének törlését is kezdeményezték. A Facebbok és az Instagram pedig napra blokkolta az elnök oldalát a szabályok megsértésére hivatkozva

Demonstrators are seen facing off with cops after they breached the inside of the Capitol

Credit: AP:Associated Press

A protester holds a Trump flag on the interior steps of the Capitol

Credit: Getty Images – Getty


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »