Négy éve raboltak el egy missziós ferences nővért Maliban – Szabadon bocsátását kéri a rend

Négy éve raboltak el egy missziós ferences nővért Maliban – Szabadon bocsátását kéri a rend

A Mária Szeplőtelen Szívéről nevezett Missziós Ferences Nővérek Kongregációja rendkívüli kilencedet tart a kolumbiai származású Gloria Cecilia Narváez nővér kiszabadulásáért, akit négy évvel ezelőtt, 2017. február 7-én raboltak el Maliban. A kiszabadításáért tett erőfeszítések sajnos mind ez idáig eredménytelenek voltak.

Erről számolt be a Fides hírügynökségnek Noemi Quesada nővér, a kongregáció korábbi rendfőnöknője, aki a következő felhívást intézte az emberrablás negyedik évfordulójának előestéjén: „Kérjük az emberrablókat, a lehető leghamarabb engedjék őt szabadon, mert egészsége nincs rendben. Gloria nővér sokat szenved, ahogy a kongregáció és a családja is. Isten, aki mindannyiunk Atyja, segítsen minket e kérésünkben! Fájdalmunkban tehetetlennek érezzük magunkat a példa nélkül álló emberrablással szemben. Kérjük a keresztény közösség imáit, és

„Szerzetesi élete kezdetén ismertem meg Gloria Cecilia Narváez nővért – mondta a Fides hírügynökségnek Noemi nővér. – Már fiatal korában megmutatkozott nevelői tehetsége, ennek megfelelően arra készült, ezen a téren teljesít majd szolgálatot. Számos nevelési intézményben dolgozott. A Kolumbia déli részén található samaniegói kollégium volt az utolsó intézmény, amelynek igazgatónője volt, majd misszionáriusi küldetésének első lépései a Mexikó déli részén található Apatzingán (Michoacán állam) felé vezettek. Különleges felkészítést követően a benini Boukoumbéba küldték, szintén nevelőként. Az itt töltött hat év alatt Afrika és annak népe egészen magával ragadta őt. A Kongregáció ezért a mali Karangassóba küldte, az ottani munkálatok felelőseként. A rend ottani nővéreit vezette, akik missziós szolgálatot végeznek az egészségügyi központban, egy árvaházban, egy nőket támogató központban – mely 700 nő írásolvasás-tanítását vállalta a falvakban –, valamint a helybéli gyermekek és fiatalok hitoktatásában is részt vesznek.”

Noemi nővér így jellemezte röviden az elrabolt misszionárius nővér személyét: „A nővérek iránti szeretete, a kapcsolataiban tanúsított egyszerűsége és szívélyessége, lelkisége és imaélete rendkívül közel hozták Istenhez és az emberekhez. Ez arra indította, hogy még többet törődjön a szegényekkel, és kreatív megközelítéssel új megoldásokat találjon a hozzá fordulók legsürgetőbb problémáira.” Szeretetének és nagylelkűségének utolsó hősies tettét épp elrablásakor hajtotta végre, számolt be róla Noemi nővér: „Amikor az emberrablók elfogták a közösség egyik nővérét, ő előjött búvóhelyéről, és azt mondta nekik, ő itt a legnagyobb, a felelős vezető, engedjék el rendtársát. Az emberrablók szabadon engedték a másik nővért, és végül Gloria nővért vitték magukkal.”

A kolumbiai Gloria Cecilia Narváez Argoti nővért, a Mária Szeplőtelen Szívéről nevezett Missziós Ferences Nővérek Kongregációjának tagját a Mali déli részén található Karangassóban végzett missziós szolgálata alatt rabolták el 2017. február 7-én este. Helyi idő szerint 21 óra körül fegyveres férfiak egy csoportja tört be Karangasso koutialai plébániájára, az addig nyugodtnak és viszonylag biztonságosnak tartott környéken, s magukkal vitték a nővért. Július 1-jén a mali al-Kaida a Telegram titkosított hálózatán keresztül közzétett egy videofelvételt, melyen Gloria nővér és a dzsihadisták által elrabolt további öt külföldi túsz is látható volt. Nagyjából egy évvel később, 2018 januárjában újabb videó jelent meg az interneten, melyben a látszólag jó állapotban lévő nővér Ferenc pápa közbenjárását kéri a kiszabadítása érdekében.

Hírdetés

Gloria nővér édesanyja, Rosita Argoti de Narváez 2020 szeptemberében, 87 évesen hunyt el a kolumbiai Pastóban. Az utolsó pillanatig élt benne a remény, hogy újra magához ölelheti lányát.

A 75 éves francia önkéntes segítő, Sophie Petronin – akit Pierluigi Maccalli misszionárius atyával és más nyugati túszokkal együtt 2020. október 8-án engedtek szabadon – arról számolt be, hogy Gloria nővér életben van, de kezelésre szorul. Elmondta, hogy fogsága java részét a kolumbiai nővérrel töltötte, egészen október 5-ig, amikor Petronint szabadon bocsátása céljából átszállították, körülbelül harminc különböző táboron át.

Bamako érseke, Jean Zerbo bíboros a dzsihadisták fogságában maradt összes túsz szabadon bocsátását kérte: „Valahányszor imádkozunk, Gloria nővér és az összes többi túsz kiszabadulásáért is fohászkodunk az Úrhoz. Nagy megaláztatás ez Mali számára. Ők azért jöttek, hogy jót tegyenek, és a haramiák elrabolják őket, mintha rabszolgák volnának. Ez országunk szégyene.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »