Negatívra romlott az Egyesült Államok államadós-osztályzatának kilátása

Negatívra romlott az Egyesült Államok államadós-osztályzatának kilátása

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „Aaa” szintű, világszerte mértékadóként nyilvántartott államadós-besorolásának kilátását a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy megnövekedtek az amerikai államháztartási szektor erejére ható, lefelé mutató kockázatok, és e kockázatokat már nem feltétlenül ellentételezik az Egyesült Államokra mint szuverén adósra jellemző egyedülálló erősségek. A Moody’s várakozása szerint a megemelkedett kamatok környezetében, a kormányzati kiadásokat csökkentő és a bevételeket növelő hatékony költségvetés-politikai lépések nélkül az amerikai államháztartási hiány nagyon magas szinten marad, és ez számottevően gyengítheti az Egyesült Államok adósságelviselő kapacitásait.

Hírdetés

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb – e cég módszertanában „Aaa”-val jelölt – besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket. A Standard & Poor’s a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit „AAA” államadós-osztályzatot, egy fokozattal „AA plusz”-ra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság besorolását. A harmadik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings idén augusztusban vonta meg az Egyesült Államoktól az „AAA” államadós-besorolást, szintén egy fokozattal „AA plusz”-ra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek minősítését.

Az amerikai törvényhozás folytatódó politikai polarizáltsága felveti azt a kockázatot is, hogy a mindenkori amerikai kormányok nem tudnak olyan konszenzusos költségvetési tervet elfogadtatni, amellyel megállítható lenne az amerikai gazdaság adósságtűrő képességének hanyatlása – áll a Moody’s elemzésében. A hitelminősítő várakozása szerint az államháztartási bevételekhez, illetve a hazai össztermékhez (GDP) mért szövetségi szintű kamatfizetési kötelezettségek 2033-ra elérik a 26, illetve a 4,5 százalékot a tavalyi 9,7, illetve 1,9 százalék után. A Moody’s közölte: azzal számol, hogy jelentős szakpolitikai változtatások nélkül a GDP-arányos szövetségi államháztartási hiány rövid távon 6 százalékra, 2033-ig 8 százalék környékére emelkedik, mindenekelőtt éppen a magasabb kamatfizetési kötelezettségek miatt.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »